Claes Borgströms hemsida kraschad

Hackergrupp slog till mot sajter

Polisskydd Claes Borgström advokatkontor fick polisskydd under onsdagen efter att hans hemsida hackats. Bakom attacken ligger samma hackernätverk som slagit till mot Åklagarmyndigheten, PayPal och den schweiziska bank som frusit Julian Assanges tillgångar.
Polisskydd Claes Borgström advokatkontor fick polisskydd under onsdagen efter att hans hemsida hackats. Bakom attacken ligger samma hackernätverk som slagit till mot Åklagarmyndigheten, PayPal och den schweiziska bank som frusit Julian Assanges tillgångar.

Advokat Claes Borgströms hemsida är under attack.

Åklagarmyndighetens hemsida kraschade på tisdagen.

Orsaken – aktioner till stöd för Julian Assange.

Advokatfirman Borgström & Bodström är under attack på nätet. Firman, som drivs av Clas Borgström och Thomas Bodström, fick sin hemsida kraschad på onsdagsmorgonen.

Attacken mot Åklagarmyndighetens hemsida ska ha inletts på tisdag eftermiddag klockan 17.

Samma grupp ligger bakom attackerna, enligt uppgift till Aftonbladet. Gruppen ska också ha lyckats krascha hemsidan den schweiziska bank som stängt Julian Assanges konto.

"Känner stor olust"

– Det här var en nyhet för mig. Jag känner mig lite tagen på sängen, säger Claes Borgström.

Han företräder de två kvinnor som har polisanmält Julian Assange för våldtäkt och sexuellt ofredande. Borgström känner sig osäker på vad han nu ska göra.

– Jag tänker främst på mina klienter som är två kvinnor som dras in i någon slags världspolitisk händelse som de överhuvudtaget inte har något med att göra. Och nu blir även deras advokat utsatt för ett angrepp. Det är fullständigt sanslöst och jag känner stor olust, säger Claes Borgström till TT.

Bekräftar attackerna

Sveriges IT-incidentcentrum, Sitic, bekräftade i dag att Åklagarmyndigheten och advokatkontoret utsatts för en hackerattack.

– Det ser ut som om det skett en överbelastningsattack. Man har troligen skickat så många förfrågningar till sajterna att de blivit överbelastade, säger Stefan B Grinneby, chef för Sitic.

Grinneby säger att dagens attacker är lätta att genomföra men extremt svåra att skydda sig mot.

– Det finns så mycket angreppskapacitet på internet som gör det möjligt att utan större kostnader genomföra en sådan här attack, säger han till TT.

”Gå på större mål”

Hackergruppen Anonymous kommer att fortsätta med attackerna, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Gruppen väntar nu på att fler ska ansluta sig till attacken så att man kan gå på större mål, säger en källa med insyn.

Sean-Paul Correll, som forskar kring datahot på företaget PandaLabs, sade senare till nyhetsbyrån AFP att det var en attack från medlemmar i gruppen Anonymous som stängde Åklagarmyndighetens hemsida.

500 datorer i attack

Den attackerades, enligt Correll, samordnat av 500 datorer efter det att Wikileaks grundare Julian Assange på tisdagen vägrats att bli fri mot borgen av en brittisk domare. Anonymous består av anhängare till Assange.

Wikileaks grundare Julian Assange greps på tisdagen och sitter häktad i London – misstänkt för våldtäkt och sexuella ofredanden i Sverige. Arresteringsordern utfärdades av svenska överåklagaren Marianne Ny.

På onsdagsförmiddagen var Åklagarmyndighetens hemsida åter möjlig att nå.

David Levin
Josefin Hökerberg
TT

Publisert: