Rekordmånga lo ska dödas

Efter kritiserade vargjakten inleds nu jakt på lodjur

200 ska dödas Efter den kritiserade jakten på varg har nu Naturvårdsverket givit tillstånd till att 200 lodjur ska få fällas. Här ett lodjur i Nykvarn.
200 ska dödas Efter den kritiserade jakten på varg har nu Naturvårdsverket givit tillstånd till att 200 lodjur ska få fällas. Här ett lodjur i Nykvarn.

Årets vargjakt gick rekordsnabbt.

Och snart startar nästa jakt – nu ska rekordmånga lodjur skjutas.

Över 200 djur ska fällas.

Naturvårdsverket gav i går tillstånd för en rekordstor jakt på landets lodjur. Sammanlagt ska 209 lodjur fällas i norra och mellersta Sverige under perioden 1 mars till 15 april.

Jakten är en följd av riksdagens beslut om ny rovdjursförvaltning.

– Vår bedömning är att beslutet följer riksdagens mål. Vi kommer att följa upp resultatet, säger Susanna Löfgren, chef för Viltförvaltningsenheten i ett pressmeddelande.

"Skyddar rennäringen"

Jakten motiveras med att den skyddar rennäringen i norr och att bytesdjuren har blivit färre på grund av det ökade antalet rovdjur i Mellansverige.

– Renskötseln rapporterade stora problem med lodjur i fjol och vi gav flera tillstånd till skyddsjakt under april. Det är i renskötselområdet vi ser en ökning av stammen. Det är viktigt att årets licensjakt minskar trycket från rovdjur på rennäringen, säger Susanna Löfgren.

Får redan kritik

Men jakten har inte ens hunnit börja innan den får kritik. Artdatabanken på Sveriges lantbruksuniversitetet har de senaste åren sett en positiv utveckling av lodjursstammen. Från att ha betecknats som sårbar är arten nu ”bara” nära hotad.

– Det beror på att vi har haft en hyfsad rovdjurspolitik i många år – fram till nu, säger Martin Tjernberg på Artdatabanken till Dagens Nyheter.

Men Naturvårdsverkets beslut att låta lodjursstammen går ner till 250 kullar per år äventyrar hela den svenska stammen.

– Med 250 föryngringar hamnar vi på gränsen till sårbar, säger Martin Tjernberg till DN.

Riksdagens beslut om ny rovdjursförvaltning

Den 21 oktober förra året klubbade riksdagen igenom en ny rovdjursförvaltning. Beslutet innebär bland annat:

Ökat regionalt beslutsfattande.

Lodjursstammen ska minska till 250 kullar från miniminivån 300.

Vargstammen ska stabiliseras på nuvarande nivå under en övergångsperiod.

Källa: Naturvårdsverket

Publisert: