Nu blir Costner hjälte på riktigt

avJonas Sverin

Publicerad:
Uppdaterad:

Stjärnans maskin ska rena havet

1 av 3 | Foto: Foto: AP
RÄDDARE i nöden Kevin Costner har utvecklat maskinen tillsammans med sin bror Dan. För tio år sedan tog han 24 miljoner dollar ur egen ficka för att utveckla en oljesanerare.

LONDON. Oljebolaget BP har bestämt sig för att använda skådespelare Kevin Costnes maskin för att sanera Mexikanska golfen.

– Maskinen ska lösa problemen. Inte prata om dem, säger filmstjärnan.

Efter den förödande oljekatatrofen utanför Alaskas kust 1989 bestämde sig Kevin Costner, 55, för att bygga en maskin som skulle hjälpa till om en liknande olycka inträffade. 1995 köpte han rättigheterna till teknologin och lade 24 miljoner dollar ur egen ficka för att utveckla en oljesanerare.

”Jag är väldigt glad”

Med hjälp av sin bror, vetenskapsmannen Dan, byggde han en maskin som kan separera olja från vatten. Den dammsugsliknande uppfinningen kan rena oljeförorenat vatten med upp till 99,9 procent.

I veckan sa Doug Settles, operativ chef för BP, att oljebolaget ska testa sex av Kevin Costners 32 maskiner för att se hur resultatet blir, skriver New York Times.

– Jag är väldigt glad att den här dagen äntligen har kommit, sa Kevin Costner under en presskonferens i New Orleans.

Filmstjärnan förklarade att han förstås var väldigt ledsen över oljeläckan, men att det är för oljekatastrofer som den här som hans maskin har utvecklats.

– Tekniken har funnits tillgänglig i tio år. Men ingen har varit intresserad av maskinerna förrän nu, säger John Houghtaling som varit med och utvecklat dem.

Börjar nästa vecka

Han berättar att de störstata maskinerna kan sanera nästan 800 miljoner liter vatten per dag. Om allt går som det ska kommer BP att börja använda maskinerna nästa vecka.Samtidigt kom i går rapporter om att Alex, säsongens första tropiska storm, är på väg, skriver Independent on Sunday.

Meteorologer har förutspått att den kommer att gå strax söder om det drabbade området. Men vindarna kan vända och då måste BP evakuera alla som jobbar med saneringen.

Hårda orkaner väntar

Både BP och den amerikanska regeringen har förberett sig på att årets orkansäsong kan bli ovanligt hård.

Publicerad: