Hon blev påkörd av mobilpratare

avKarin Grahn Wetter

NYHETER

Kanar, 23, släpades efter bilen flera meter

Foto: Foto: STEFAN JERREVÅNG
vill förbjuda Kanar Siawesh tycker att det borde vara förbjudet för bilförare att prata i mobiltelefon. ”Det kan gå bra många gånger, men sedan går det dåligt en gång”.

Tro inte på statistiken– olyckor som orsakas av mobiltelefoner syns inte.

Men lita på Kanar Siawesh, 23. Hon blev påkörd på ett övergångsställe av en förare som hade modet att erkänna.

– Jag fastnade i en av dörrarna och släpades med, säger hon.

I Sverige döms slarviga bilförare för vårdslöshet i trafik. Vad som stjäl uppmärksamheten registreras däremot inte. Berit Johansson, förbundsordförande på STR, säger att det finns ett stort mörkertal över hur många olyckor som orsakas av att föraren använder mobilen.

– Alla vet att man ska ha ögonen på vägen när man kör. Därför är det lite pinsamt att erkänna om man satt och skrev sms när olyckan inträffade.

”Glömmer” hastigheten

Enligt en undersökning har användandet av mobiltelefon lett till att bilförare missat avfarter, rödljus, ”glömt bort” hastigheten och varit nära kollision. Men de flesta försäkringsbolag saknar en kategori för olyckor som orsakats av mobilanvändning.

– Det är nog inte många som skulle erkänna om det var så, säger Anna Snell på Trygg-Hansa.

Kraftig hjärnskakning

Kanar Siawesh, 23, blev påkörd vid ett övergångsställe av en mobilpratande bilist. Hennes syster fick kraftig hjärnskakning och bröt högra benet. Själv fastnade Kanar med kläderna i en av bildörrarna och släpades med ett tiotal meter. Hon klarade sig med en lättare hjärnskakning och sår på benet.

– Jag var helt chockad. Det kändes som i en dröm.

Föraren, en man i 30-årsåldern, tyckte själv att han hade varit okoncentrerad för att han pratade i telefon när olyckan inträffade. Han dömdes till böter för vårdslöshet i trafik. Kanar Siawesh tycker att det borde vara förbjudet för bilförare att prata i mobiltelefon:

– Det kan gå bra många gånger, men sedan går det dåligt en enda gång.