De byggde sitt eget drömhus – i plast

NYHETER

” Förstår inte hur man kan välja andra alternativ”

1 av 2

Den nybyggda villan är helt i plast.

Nicke Lindström är nöjd med sitt drömbygge.

- Jag är lite av en uppfinnare som alltid klurar på nya idéer, säger han.

Han hade en dröm, som snart är förverkligad. För tre år sedan drog Nicke Lindström och hustrun Lotta Westerlund igång sitt husbygge.

Tanken var att skapa ett energisnålt och billigt hus. Och nu är det nästa helt färdigställt.

Ligger vid älven

Drömvillan ligger vid Umeälven i Lycksele och skiljer sig markant från grannarnas hus. Kanske inte så mycket till utseendet. Men byggmaterialet tillhör inte de vanligare sorterna.

Huset är nämligen byggt helt i cellplast.

- Jag hade funderat länge på om det skulle gå att använda den här metoden. Den är inte prövad av någon annan, så jag hade inga referenser att gå efter. Men efter ett antal tester bestämde jag mig för att göra ett försök och var ganska övertygad om att det skulle fungera, säger Nicke Lindström.

Stora plastblock

Det som skiljer det nybyggda huset från andra cellplasthus är att han har använt väldigt stora plastblock. Sådana som finns vid vägbyggen. Och som puts till fasaden valde han en seg variant med latex.

Kombinationen gör huset supertätt och väldigt hållbart.

- Jag är säker på att det skulle stå kvar även om man körde en bil över huset, säger Nicke Lindström.

Inte klart

Tanken är att det energisnåla huset i framtiden ska värmas upp av spis, varmvattenanvändning, hushållsmaskiner och de boende själva.

Men än är ventilationssystemet inte helt i sin ordning. Det gör att huset i dag värms upp av el som motsvarar en kupévärmare.

- Det finns många olika metoder för att bygga energisnåla hus. Jag förstår inte hur man kan välja andra alternativ. Det här är framtiden, säger Nicke Lindström.

Annika Jeppsson/Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård