"Fönstermannen" i Solna kan vara psykiskt sjuk

NYHETER

Den 28-årige mannen misstänks ha smugit sig in genom kvinnors fönster och våldtagit dem i deras sängar.

Enligt en liten sinnesundersökning finns tecken på att han kan lida av en allvarlig psykisk störning.

Själv säger 28-åringen att han inte minns mycket av händelserna och att han "haft problem med sex".

Mannen, en 28-årig småbarnsfar, åtalades förra veckan för två fall av grov våldtäkt, ett fall av våldtäkt, två fall av försök till grov våldtäkt samt ett fall av hemfridsbrott.

De misstänkta brotten har alla skett i Hagaområdet i Solna under perioden 8 juni till 24 oktober 2010.

Kudde över ansiktet

Eftersom mannen vid två tillfällen brutit sig in i offrens bostäder anses dessa våldtäkter som grova. Han tog sig in genom deras fönster när de sov och överföll dem i deras hem där de kände sig som tryggast.

Den första våldtäkten inträffade den 19 juni på Slottsvägen. Den 27-årige kvinnan vaknade först när mannen krupit ner i hennes säng. Han höll en kudde över hennes ansikte när han våldtog henne.

Samma sak hände exakt en månad efteråt, den 19 augusti, tvärs över gården. Då tog sig mannen in hos en 22-årig kvinna som han höll fast i hennes säng när han genomförde ett samlag.

Psykisk störning

Mannen har nu genomgått en så kallad liten sinnesundersökning, en paragraf 7-undersökning. Den visar att 28-åringen kan misstänkas att man led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen och att han gör det även i dag.

Den ansvarige läkaren som utfört undersökningen rekommenderar att 28-åringen ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Om även den visar att 28-åringen är psykiskt störd kan han inte dömas till fängelse om han anses skyldig till brotten.

Kände sig utstött

I utredningen inför P7:an framgår att 28-åringen anser sig ha problem med sin sexualitet. Han medger även att han överkonsumerar alkohol och att han ofta drabbas av minnesluckor när han dricker.

28-åringen säger att han var utstött i skolan och senare, i sitt arbetsliv, kände han sig utnyttjad.

Av de aktuella brotten säger han att han bara har "små minnesbilder". Men han är nu så ledsen att han inte längre vill leva.

Rättegången mot mannen ska inom kort inledas i Solna tingsrätt.