Aftonbladets läsare sätter press på politikerna

NYHETER

”Låt Arne och Gunnel bo tillsammans!”

Foto: PROTESTLISTA Aftonbladets reporter Mikael Stengård lämnar över de drygt 18 000 namnunderskrifterna till kommunstyrelsens ordförande Hans Ekström (S).

ESKLISTUNA. Här sätter Aftonbladets läsare press på Eskilstuna kommun.

Och kräver att Arne, 94, och Gunnel 86, ska få tillbringa sina sista år tillsammans.

– Jag ska se till att ärendet sköts ordentligt, säger kommunstyrelseordförande Hans Ekström (S), när Aftonbladet lämnar över drygt 18 000 namnunderskrifter.

Foto: ”Jag vill inte vara utan min Arne” Gunnel och Arne har stått vid varandras sida större delen av sina liv.

Stödet för paret Kojefors som kämpar mot byråkratin för att få bo tillsammans sina sista år i livet är enormt.

På drygt fyra timmar i fredags fick aftonbladet.se in 18 898 läsarunderskrifter med uppmaning till Eskilstuna kommun att låta paret bo tillsammans.

Sen brakade systemet ihop – men namnunderskrifterna fortsatte att strömma in på mejl.

– Oj, oj,oj, jag blir så glad att jag nästan börjar gråta. Aldrig tidigare har det kommit ett sånt fint bud till Eskilstuna. Det är enastående roligt att få ett sånt stort stöd, säger Arne.

Mycket känslor

I dag lämnade Aftonbladet över namnlistan till Hans Ekström (S), ordförande i kommunstyrelsen i Eskilstuna.

– Jag förstår att det här väcker mycket känslor. Jag skulle själv kunna skriva på det här.

Vad kommer hända nu?

– Jag ska ge de här namnunderskrifterna till vuxennämnden, som är ansvarig för ärendet. Jag kommer också att övervaka ärendet så att det sköts på ett riktigt sätt.

Nej till gemensamt boende

Ekström säger att kommunens hantering av paret Kojefors hittills har skötts korrekt.

Kommunen sa i mars nej till att låta Arne bo tillsammans med Gunnel på ett boende för dementa. Arne är själv för svag för att behandla sin hustru i hemmet.

I onsdags togs ett nytt beslut. Kommunen föreslog ett gruppboende till Gunnel och ett äldreboende för Arne. Boendena ska finnas nära varandra – men en gemensam lägenhet verkar vara omöjlig att få fram.

– Det är det vi ska undersöka möjligheterna för nu. Men jag kan inte ge någon tidsplan eller peka ut någon specifik bostad, säger Ekström.

Tiden rinner i väg

Men för Arne och Gunnel, som bott 63 år tillsammans, är det inget besked. Tiden rinner i väg och de vet inte hur länge de har kvar att leva.

– Vi har inte hört ett skvatt om någon lösning. Vi vet fortfarande inte när vi ska få bo ihop igen, säger Arne.

När Aftonbladet pratar med honom har han fullt upp med att göra sig fin inför dagens träff med sin hustru.

Han vill tillbringa all tid han har kvar tillsammans med Gunnel och kunde därför inte vara med när namnunderskrifterna lämnades över.

– Jag är jätteledsen att jag inte kan komma, men tack, tack alla för det fina stöd ni ger oss. Det var verkligen rekorderligt gjort. Nu får hoppas vi att det här sätter press på politikerna och öppnar en glänta för mig och Gunnel.