”Dådet är naturligt”

NYHETER

Här träffar Aftonbladet islamistledaren i självmordsbombarens hemstad Luton

1 av 3 | Foto: kallar sig ”svärdet av islam” Ishtiaq Alamgir (längst till höger) var en vanlig, välutbildad man med familj innan han träffade en ledare för den islamistiska gruppen Al-Muhajiroun – ett terrorstämplat nätverk som förbjöds 2005. I dag är han känd som ”lokal taliban” och säger att han sympatiserar med självmordsbombare. ”Jag är muslim, det är klart att jag tror på jihad.”

LUTON. Den brittiska underrättelsetjänsten MI5 pekar ut Luton som en samlingsplats för muslimska extremister.

En av dem är Sayful Islam, 30, lokal ledare för den förbjudna gruppen Al-Muhajiroun.

– Vi är inträngda i ett hörn av väst. Då är det naturligt att det händer sådana saker som i Stockholm, säger han.

Sayful Islam betyder svärdet av islam på arabiska. Det är inte hans riktiga namn men han kallar sig så, säger han och ler brett. Egentligen heter han Ishtiaq Alamgir, är född i England och uppväxt i ett medelklasshem i Luton. Hans pappa kom från Pakistan på 1970-talet för att arbeta vid järnvägen.

Sayful Islam gick ut skolan med toppbetyg och erbjudande om en plats på det prestigefyllda Cambridgeuniversitetet. Men han tackade nej, valde att plugga ekonomi i norra London, gifte sig och fick barn. Han var en vanlig kille utan några särskilda politiska åsikter, som arbetade som ekonom på Skatteverket.

Men 2001 förändrades hans liv drastiskt.

Levde för islam

På en lokal tillställning träffade han Sheikh Omar Bakri Mohammad, en karismatisk ledare för den islamistiska gruppen Al-Muhajiroun. En kort tid därefter hade Sayful Islam sagt upp sig från sitt jobb för att leva på bidrag och ägna all sin tid åt islam och jihad. Flera andra unga i staden följde hans exempel. 2005 förbjöds terrorstämplade Al-Muhajiroun och Sheikh Omar Bakri förbjöds att resa in i Storbritannien. Gruppen har bytt namn flera gånger sedan dess. Islam 4UK är ett av namnen som används.

Vill införa sharia

Aftonbladet träffade Sayful Islam i går kväll i det muslimska området Bury Park i Luton. Han har läst om den svenske självmordsbombaren och har lyssnat på ljudfilerna.

– Jag har aldrig träffat honom här i Luton eller någon annanstans, han är en främling för mig.

Men Sayful Islam sympatiserar med självmordsbombarens kamp för jihad.

– Jag är muslim, det är klart att jag tror på jihad. Jag vill införa sharia i Europa.

Han berättar också upprört om hur rasismen brer ut sig i Luton, hur det högerextrema ENF får ökat stöd och att pastorn Terry Jones som ville göra bokbål av Koranen, planerar att besöka staden i februari.

– Det är så mycket antiislamistiska strömningar i hela västvärlden. Jag och många med mig är trötta på hur väst behandlar folket i Afghanistan och Irak. Ingen reagerar när de bombar sjukhus och dödar kvinnor och barn. Det är ett illegalt krig, säger han.

I och med att det är ett illegalt krig, menar han att det finns utrymme även för muslimer att använda aktioner som självmordsbomber.

– Vi är inträngda i ett hörn. Vad ska vi göra? Tänk på hur många miljoner muslimer som dött, men om muslimer gör något då är det fel.

Aldrig dömd för terror

Vi står nära ett islamiskt center och pratar. Många går förbi och hälsar, stannar till och byter några ord med Sayful Islam, traditionellt klädd, men med en varm ytterrock som skydd mot den kyliga regniga kvällen.

Brittiska underrättelsetjänsten har identifierat flera extrema islamistiska grupperingar i Storbritannien med kopplingar till terrornätverk. Luton är en återkommande stad i underrättelserapporterna.

Sayful Islam är själv aldrig dömd för något terrorbrott och på Facebook hånas han som Lutons lokale taliban. Men han vet att myndigheterna håller koll på honom.

Han var en av dem som i mars demonstrerade mot nyligen hemkomna soldater från Irak och skrek smädelser efter dem.

Sprängde ihjäl 56

2001 dog två unga män från Luton i kriget i Afghanistan. De kämpade på talibanernas sida. 2004 greps en av de stupades bror tillsammans med fyra andra. Med en gigantisk bomb av konstgödsel planerade de bland annat att spränga ett varuhus och en nattklubb. De dömdes senare till livstids fängelse.

Ett år senare, 7 juli 2005, var Luton samlingspunkt för de fyra självmordsbombare som senare sprängde ihjäl 56 personer i Londons kollektivtrafik.

De båda terrornätverken hade träffats flera gånger i Luton, enligt MI5.

Några som inte vill bli citerade med namn skyller Lutons dåliga rykte på invandringen.

– Det är för många av dem, säger en man som själv bryter på spanska.

Få förstör för massan

Det bor runt 140 nationaliteter i staden med ungefär 200 000 invånare. De första invandrarna kom, liksom Sayful Islams pappa från Sydostasien, från Indien och Pakistan på 1970-talet. De var arbetskraftsinvandrare till de stora industrierna som biltillverkaren Vauxhall.

I dag är arbetslösheten relativt hög och biltillverkningen nedlagd.

Insomnade gamla industristäder är inte ovanliga i Storbritannien. Så finns det då något självklart svar på frågan om varför extremismen gror i Luton?

Talespersoner för Lutons moskéer säger att extremisterna bara är en handfull vilsna själar som förstör för majoriteten. En uppskattning är att det rör sig om 35 personer.

Den brittiska regeringen tog dock frågan på allvar och satsade flera miljoner kronor i staden för att motverka att ungdomar sökte sig till extrema grupperingar. Bland annat anställdes lärare vid en moské för att prata värderingar med ungdomar.

Men tidigare i år lades det misslyckade projektet ned.

Muslimerna tyckte att myndigheterna använde projektet för att kartlägga och samla information, i stället för att bidra till samarbete och integration.

”Luton är en fin stad”

De allra flesta vi stannar och pratar med på gatan i Luton är trötta på att kopplas samman med extremismen som utgör en liten klick av samhället. De vill leva i lugn och ro sida vid sida, utan sammandrabbningar mellan högerextremister och islamister.

– Här finns inga terrorister som springer runt på gatorna. Titta själv. Vi lever stillsamma liv utan några som helst problem. Luton är en fin stad, säger Nuru Zaman och får medhåll av en äldre släkting.