Undantagstillstånd utlyst i Bangkok

Av: Jessica Balksjö, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenske ambassadören: Undvik demonstrationerna och större folksamlingar

Foto: Foto: AP

Thailändska politiker fick i dag evakueras med en helikopter ur parlamentet i Bangkok efter att byggnaden stormats av demonstranter.

Regeringen har utlyst undantagstillstånd.

Motståndare till den thailändska regeringen stormade i dag parlamentet i Bangkok genom att köra in en lastbil i byggnaden. Där inne befann sig flera politiker, bland dem vice premiärminister Suthep Thaugsuban.

Regeringen skickade en helikopter med fem maskingevärsbeväpnade soldater som fick hjälpa till att evakuera politikerna och föra dem i säkerhet.

Drog sig tillbaka

Regeringen har utlyst undantagstillstånd, rapporterar AP.

Demonstranterna stannade i byggnaden i omkring 40 minuter men drog sig lugnt tillbaka efter att oppositionen hade begärt det.

Uppropet har pågått sedan i mars då demonstranterna på allvar började kräva att regeringen och premiärminister Abhisit Vejjajiva ska upplösa parlamentet.

Kommer från landsbygden

Flera gallerior har fått hålla stängt på grund av oroligheterna. Demonstranterna har förbjudits att röra sig på de stora gatorna och soldater har skickats ut för att bemöta dem.

Protestanterna, som känns igen på sina röda tröjor, tågade i dag genom stadens gator på motorcyklar, i bilar och till fots, skriver The New York Times.

Majoriteten av protestanterna kommer från landsbygden och har lämnat sina hem och gårdar för att komma till huvudstaden och kräva en politisk förändring.

Båda sidor anstränger sig nu för att undvika att situationen blir våldsam.

Avråder inte

Den svenske ambassadören Lennart Linnér i Thailand bedömer inte att säkerhetshotet i Bangkok eller i övriga Thailand har ökat efter den senaste tidens demonstrationer och premiärminister Abhisits beslut att med nödlagar ge polisen ökade befogenheter att gripa människor och upplösa folksamlingar.

Enligt Linnér har inga svenskar hört av sig till ambassaden den senaste tiden annat än för normala konsulära ärenden. Han betonar att de så kallade rödskjortornas demonstrationer och ockupationer hittills varit fredliga och att människor rör sig normalt i Bangkok.

– Vi är inte beredda att nu avråda från resor till Thailand eller Bangkok. Däremot säger vi att man ska undvika demonstrationer och inte vistas i distrikt där större folksamlingar, möten och demonstrationer äger rum, säger han till TT.

Publicerad: