Kan du knäcka Victoria-koden?

Av: 

OCKELBO. Victoria är ett rosigt äpple och Daniel den slarvigt hopsydda jeanskudde hon vilar på.

Ett helt arbetsår satsar konstnären Tony Warren, 49, på porträttet som ska bli en bröllopspresent.

– Det målas verkligen med omtanke, det hoppas jag att de känner.

Precis som många andra i Ockelbo har porträttmålaren Tony Warren sett Victoria och Daniel när de varit på besök i byn. Målningens namn, ”Tillgivenhet”, kändes därför självklar.

– Det finns en väldigt mjuk känsla mellan dem när de ser på varandra, som jag vill ska synas i målningen. Det är en modern kärlekssaga där två världar förenas så det är självklart spännande, säger han.

Fick idén vid förlovningen

Konstnären Tony Warren har utbildats vid en ansedd konstskola i USA och bland annat ställt ut på New York Gallery. De senaste tio åren har han bott i Ockelbo.

Han hade länge haft en idé om att måla något med riksäpplet och sidenkudden när han såg prinsparets förlovning på Tv.

– Daniel sa att han skulle stödja henne och hon sa att det skulle bli skönt att ha något att vila sig emot. Därför får kudden symbolisera Daniel och äpplet som vilar på det är kronprinsessan, säger Tony Warren.

Målningen är långt ifrån något traditionellt porträtt. Kompositionen är gjord så att ögat ska dras till medelpunkten, äpplet, som vilar på en kudde av jeanstyg, där stoppningen läcker ut.

”Ingen sidenkille”

– Daniel är ingen sidenkille, därför blev det jeanstyg och kudden är inte färdig för det är ju inte Daniel som prins heller. Symboler är viktigt i allt måleri och jag använder mig av ett modernt symbolspråk.

Flera bybor tyckte att målningen skulle passa bra som bröllopspresent och Tony lät sig övertalas till uppdraget som engagerar hela Ockelbo.

Konstverket tar ett helt arbetsår från idé till dess att det är färdigt i slutet av april. Den målas på en linneduk med förstklassiga oljefärger under de timmar det är dagsljus för konstgjort ljus är inget alternativ.

200 har köpt

För att finansiera målandet har Tony Warren tagit fram en serie om 1000 numrerade och signerade litografier. Hittills har 200 privatpersoner och företag tecknat upp sig, i köpet ingår en personlig hälsning till brudparet.

– Det är svårt för en sovande liten by som Ockelbo att möta den anstormning det kommer att bli kring bröllopet men byborna är väldigt positiva. Jag upplever det nästan som en folkrörelse det här med tavlan.

Hur och när gåvan ska överlämnas är inte bestämt ännu.

Konstnären hoppas att prinsparet ska gilla den så mycket att den får hänga på en av väggarna i Haga slott.

– Det vore väldigt roligt. Det ligger mycket omtanke bakom den.

Publisert: