Granskning av påstått valfusk påbörjad i dag

Flera medlemmar i partiet kommer att höras

I morse öppnades kassaskåpet som innehåller valsedlarna från Moderaternas provval.

Moderaterna har lovat att gå till botten med fuskanklagelserna som skakat partiet de senaste dagarna.

– Processen kommer att präglas av öppenhet och transparens, säger Stockholms finansborgarråd Sten Nordin.

Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt.

Det var i fredags som Mats Rudin (M) tvingades dra tillbaka sin kandidatur till kommunfullmäktige efter avslöjandet om att han köpt nya medlemmar till partiet och uppmanat dem att rösta på honom i provvalet. Enligt DN ska flera partimedlemmar slagit larm om misstänkt fusk redan i höstas men ingenting gjordes då.

"Jag har inte fuskat!"

Efter avslöjandet pekades fler misstänkta fuskare ut, bland annat en riksdagsledamot och en landstingspolitiker.

Landstingsledamoten skriver i dag på sin hemsida om anklagelserna:

"Jag har inte fuskat! Det är verkligen ett orimligt påstående som Expressen sprider för under 2009 har jag inte värvat en enda medlem. Och det skäms jag för. Jag ska bättra mig med medlemsvärvningen 2010 – det lovar jag er!"

Utredningen blir stor

I dag har en omfattande utredning inletts för att undersöka hur utbrett valfusk det egentligen handlar om. Chefsombudsman Sverker Eriksson leder utredningen och i morse öppnade han det kassaskåp på Moderaternas Stockholmskontor som innehåller valsedlarna från Moderaternas provval. Hur många i partiet som kommer att höras under utredningen är ännu oklart, men enligt DN handlar det om "ett stort antal".

Enligt Stockholms finansborgarråd Sten Nordin ska utredningen "gå till botten med rykten om påstådda regelbrott kring provvalen till kommun, landsting och riksdag".

Nordin skriver på sin hemsida att utredningen ska präglas av öppenhet och transperens och gå till botten med alla anklagelser:

"Moderaterna i Stockholm tolererar inte några regel- eller stadgebrott i den demokratiska interna provvalsprocessen vilket blev väldigt tydligt i samband med att en riksdagskandidat avträdde sin kandidatur med omedelbar verkan så sent som i fredags kväll just på grund av ett sådant internt regelbrott."

Politikerförakt

En av moderaternas toppkandidaterna, som vill vara anonym, berättade nyligen för att Aftonbladet att många inom partiet är förbannade och bittra över det inträffande och att det som hänt riskerar att förstöra förtroendet för alla politiker.

– Det är oerhört pinsamt, och jag skäms å mina kollegors vägnar, det här späder bara på politikerföraktet som redan finns.

Publisert: