De ljög också om sina meriter

NYHETER

Thomas Salme, 41, fixade ett falskt flygcertifikat i kopiatorn.
Men han är inte den enda som inte hållt sig till sanningen.
Här är några kända bluffmakare.

Foto: Frank Abagnale

✓ Frank Abagnale

Som tonåring lyckades Frank Abagnale dra in 15 miljoner kronor på falska checkar. Han bluffade till sig jobb bland annat som läkare, åklagare och universitetslärare i USA. Genom att klä sig i en pilotuniform fick han dessutom gratis flygresor. Filmen ”Catch me if you can” med Leonardo DiCaprio i huvudrollen handlar om Abagnales liv. I dag arbetar han med att hjälpa företag att skydda sig mot bedrägerier.

✓ Refaat El-Sayed

Tog över en nedläggningshotad läkemedelsfabrik på 80-talet. På fyra år hade verksamheten utvecklats till ett miljardimperium. El-Sayed fick även utmärkelsen ”Årets svensk” 1985. Men hans doktorsexamen i biokemi visade sig vara en bluff. Refaat El-Sayed frystes ut av näringslivet och dömdes även till fängelse för bokföringsbrott.

✓ Doktor Bluff

Bedragaren som blivit känd som Doktor Bluff dömdes för brott första gången som 17-åring. I över 30 år har han bland annat lurat till sig hotellnätter och bilar för miljonbelopp. 2003 lurade han TV3:s Efterlyst då han lovat att medverka i ett program om bedrägerier, men aldrig dök upp.

Avslutningsvis – ett exempel på en tvivelaktig utbildning.
2007 avslöjades att arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin hade en examen i företagsekonomi från Fairfax University i USA på sin meritlista. Utbildningen var en distansutbildning som inte var godkänd av amerikanska myndigheter, och som egentligen låg på Caymanöarna. Littorin tvingades ta bort utbildningen från sitt cv.