Nyheter

De ljög också om sina meriter

Av: 

Johan Selin

NYHETER

Thomas Salme, 41, fixade ett falskt flygcertifikat i kopiatorn.
Men han är inte den enda som inte hållt sig till sanningen.
Här är några kända bluffmakare.

Frank Abagnale
Frank Abagnale

✓ Frank Abagnale

Som tonåring lyckades Frank Abagnale dra in 15 miljoner kronor på falska checkar. Han bluffade till sig jobb bland annat som läkare, åklagare och universitetslärare i USA. Genom att klä sig i en pilotuniform fick han dessutom gratis flygresor. Filmen ”Catch me if you can” med Leonardo DiCaprio i huvudrollen handlar om Abagnales liv. I dag arbetar han med att hjälpa företag att skydda sig mot bedrägerier.

✓ Refaat El-Sayed

Tog över en nedläggningshotad läkemedelsfabrik på 80-talet. På fyra år hade verksamheten utvecklats till ett miljardimperium. El-Sayed fick även utmärkelsen ”Årets svensk” 1985. Men hans doktorsexamen i biokemi visade sig vara en bluff. Refaat El-Sayed frystes ut av näringslivet och dömdes även till fängelse för bokföringsbrott.

✓ Doktor Bluff

Bedragaren som blivit känd som Doktor Bluff dömdes för brott första gången som 17-åring. I över 30 år har han bland annat lurat till sig hotellnätter och bilar för miljonbelopp. 2003 lurade han TV3:s Efterlyst då han lovat att medverka i ett program om bedrägerier, men aldrig dök upp.

Avslutningsvis – ett exempel på en tvivelaktig utbildning.
2007 avslöjades att arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin hade en examen i företagsekonomi från Fairfax University i USA på sin meritlista. Utbildningen var en distansutbildning som inte var godkänd av amerikanska myndigheter, och som egentligen låg på Caymanöarna. Littorin tvingades ta bort utbildningen från sitt cv.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: