Kvinna häktad för barnamordanstiftan

NYHETER

Nekar till anklagelserna

JÖNKÖPING. En kvinna i 30-årsåldern häktades på fredagen i Jönköping misstänkt för anstiftan till mord på en treårig flicka.

Mordet begicks i augusti 2003 och flickans pappa dömdes till rättspsykiatrisk vård för att ha dödat henne.

Sedan en tid har polisen arbetat efter teorin att kvinnan var den som anstiftade mordet och i tisdags hämtades hon till förhör. Därefter anhölls hon.

"Det känns tillfredsställande att vi nu fått fram nya uppgifter som gör att vi förhoppningsvis kan bringa klarhet i vad som egentligen hände" skriver chefsåklagare Stefan Edwardson, Jönköping, i ett pressmeddelande.

Vilka nya uppgifter som kommit fram sedan 2003 och som pekar mot kvinnan vill polisen inte avslöja. Inte heller hur hon ställer sig till anklagelserna.

Var gift med pappan

"Nu kommer polisens utredare att jobba vidare med fokus på att kontrollera de uppgifter som framkommit under utredningens gång", konstaterar Edwardson.

Kvinnan som var gift med pappan var misstänkt redan i ett tidigt skede. Hon greps och häktades misstänkt för medhjälp till mord men släpptes senare. Hon åtalades inte när pappan åtalades för mord i oktober 2003. Under rättegången beskrev åklagare Stefan Edwardson att mannens motiv att döda dottern var att hans nya kvinna var svartsjuk på dottern och på dotterns mor.

Det var sedan mannen hade träffat kvinnan som han började uppträda annorlunda mot dottern enligt åklagaren. Han ska ha brutit helt med sin gamla familj.

Kvinnan skrev själv i sin dagbok att mannen var överlycklig över att dottern var död.

Psykisk påverkan

Enligt chefsåklagare Stefan Edwardson har kvinnan under tiden 15 november 2002 till och med den 9 augusti 2003 genom psykisk påverkan och direkta tillsägelser förmått sin dåvarande make att döda dennes dotter.

Påverkan ska ha skett på olika platser i Jönköpings län.

Åklagaren för också fram alternativet att kvinnan gjort sig skyldig till medhjälp till mord genom att hon skulle ha gett mannen råd om hur han skulle gå tillväga för att döda flickan.

– Hon förnekar och tillbakavisar alla anklagelser, säger advokat Toni Radtke som företräder kvinnan.

Han vill inte berätta något mer om ärendet.

– Det råder sekretess, säger han.

Pappan slog larm

Kvinnan satt häktad en vecka efter mordet som skäligen misstänkt för anstiftan alternativt medhjälp till mord. Men förundersökningen lades ner eftersom brott inte kunde styrkas. Åklagaren sade då att han ansåg att mannen påverkats av kvinnan men att det inte gick att bevisa.

Den dömde pappan tog själv kontakt med åklagaren Stefan Edwardson berättar pappan för SVT Jönköpingsnytt. Han säger att den nu häktade kvinnan, som då var hans flickvän, övertalade honom att begå mordet.

Pappan erkänner också för första gången att det var han som dödade flickan. Tidigare har han nekat till brottet.

Syftet med att berätta är inte att få straffet ändrat eller att avsäga sig ansvar, säger mannen till tv-kanalen.

– Jag bär fortfarande ansvaret för mordet, men jag var under ett så starkt inflytande av min dåvarande flickvän. Det var min dåvarande flickvän som tvingade mig att döda min dotter, jag var så pass nedbruten att jag inte hade kontroll över situationen, säger han.

Hittades i en bäck

Den treåriga flickan bodde hos sina farföräldrar sedan pappan och mamman separerat. Dagen hon dödades, den 9 augusti 2003, tog pappan med henne ut i skogen i samband med en hembygdsfest utanför Värnamo. Det var hans födelsedag.

Han har tidigare sagt att de kom ifrån varandra och att han hittade henne livlös i ett vattendrag.

Men flickan hade skador på kroppen, bland annat sår i huvudet och ett brott på ryggraden, som gjorde att polisen fattade misstankar om att det inte var en olycka utan att det var skador som orsakats av trubbigt våld.

TT