Lena Mellin: Klokt av Borg att vara försiktig

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-20

Anders Borgs (M) prognos om 10 miljarder i reformutrymme är väldigt försiktig. Men att vara försiktig har hittills betalat sig för Borg och alliansen.

Det säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

Lena Mellin.

Finansministern presenterade i dag nya siffror för Sveriges ekonomi de närmaste åren. För 2011 tror Borg att det finns omkring 10 miljarder i reformutrymme, vilket är betydligt mindre än Konjunkturinstitutet som säger 25 miljarder.

Borg är försiktig

– Prognosen Borg presenterade var egentligen väldigt bra, allt pekar uppåt. Men samtidigt vågar han inte riktigt tro att den håller. Han är extremt försiktig, kanske onödigt försiktig, säger Lena Mellin.

Varför är han det?

– Han vill ha utrymme för att det kanske inte blir så bra som det ser ut nu.

Är det klokt?

– Ja, han vill ju ha marginaler. Och för hans del har det verkligen betalat sig att vara försiktig. Sverige är bland de länder i Europa som har bäst statsfinanser. Det betalar sig politiskt. Att överge det nu vore dumt.

Rätt väg för S

Att Mona Sahlin (S) under partiets valupptakt i Stockholm i dag fokuserade på att ställa skattesänkningar mot välfärd tror Mellin är klokt.

– Jag tror det är bra för Socialdemokraterna att betona det här med rättvisa, och det är ju någon form av rättvisa att satsa mer på välfärd än på sänkt skatt. Det är nog rätt väg för Socialdemokraterna, säger hon.

Samtidigt påpekar Lena Mellin att de rödgröna hittills faktiskt har utlovat större skattesänkningar än vad alliansen har gjort.

Sahlin på tunn is

– De enda skattesänkningar som alliansen har utlovat är till pensionärerna och där vill de rödgröna sänka ännu mer. Så just nu är det de rödgröna som är de stora skattesänkarna. Så där är Mona ute på lite tunn is faktiskt.

Att det inte kom några större utspel i dag är inte förvånande enligt Lena Mellin.

– Nej, i dag fick de siffrorna från Borg. Nu vet de hur mycket stålar som finns – även om inte Östros gör samma bedömning som Borg – och nu kan de börja slutförhandla sina valmanifest.

Följ ämnen i artikeln