Bröder slåss om att efterträda Brown

NYHETER

Men var finns kvinnorna?

1 av 2 | Foto: Ed Miliband.

Utåt håller alla tyst.

Med kampen om att efterträda Gordon Brown som labourpartiets ledare har redan börjat.

Ett brödrakrig är under uppsegling.

Utrikesminister David Miliband, 44, uppträdde i TV sent i går kväll.

– Vi har kommit överens om att ingen ska deklarera sin kandidatur förrän landet har en ny regering. Jag tänker rätta mig efter det beslutet.

Han kunde lika gärna ha sagt att han vill ha jobbet.

Miliband är det hetaste namnet som Browns efterträdare.

Sonen till en marxistisk akademiker har något labour hett eftertraktar; ungdom och en attraktiv personlighet. Han är självsäker, humoristisk och har lätt att ta vanliga människor. Han har inget av Browns kantighet och ofta osympatiska framtoning.

Superstjärna

Miliband är jämngammal med den nye superstjärnan i brittisk politik Nick Clegg och med "Storbritanniens Obama", Toryledaren David Cameron. Två typer som uppenbarligen går hem hos väljarna.

Labour vill hitta sin moderna stjärna.

Redan för två år sedan gick Miliband offentligt ut med en vision om ett modernare labour. Ett som bygger vidare på Tony Blairs "tredje väg".

Då kritiserades han hårt inom partiet för att vara ilojal och försöka genomföra en kupp mot Brown.

En av Davids främsta utmanare kan bli hans lillebror Ed Miliband. Ed sonderar terrängen och personer i hans omgivning säger att han tänker ställa upp i fall han tror sig ha tillräckligt med stöd.

Kain och Abel

Det öppnar upp för en pikant brödrastrid, en presumtiv Kain och Abel-tragedi enligt vissa brittiska medier.

Ed Miliband, 40, är inte lika känd och har inte samma erfarenhet som storebror. Men under sina år som energi- och klimatminister har hans ställning gradvis stärkts. I motsats till David är Ed del av Browns inre krets. Han har ett starkt stöd hos facket och det yngre labourgardet.

Flera andra tänkbara kandidater finns:

Ed Balls, 43, skolminister. En hårdför vänsterman inom partiet. Var nära att inte bli omvald som parlamentsledamot i förra veckans val. Stenhård anhängare av Gordon Brown. Under Browns år som finansminister var Balls hans främste rådgivare på departementet. Just närheten till Brown ligger honom i fatet när labour skriker efter förändring.

Vadslagning

Alan Johnson, 59, inrikesminister. En fryntlig man som många gillar. Ansågs länge som Browns givne efterträdare men sedan han förlorade valet till vice partiordförande undrar många om den före detta brevbäraren verkligen är rätt man.

Alistair Darling, 56, finansminister. Tungt namn. Brownallierad. Kunnig och trygg. Men inte precis den som representerar varken föryngring eller förnyelse. Får svårt att matcha Cameron och Clegg i en valrörelse. Tänkbar som en övergångslösning.

Bookmakers håller David Miliband som klar favorit följd av Alan Johnson och Ed Miliband.

Medan det för socialdemokraterna i Sverige var närmast ett måste att tillsätta en kvinnlig partiledare efter Göran Persson lyser kvinnorna med sin frånvaro i labours ledarstrid.

Monopol

Ofta nämnda kandidaten Harriet Harman utesluter alla tankar på att ställa upp. Hon vill vara kvar i rollen som vice ledare.

Förre inrikesministern Jacqui Smith förlorade sin parlamentsplats i valet efter att hon låtit skattebetalarna betala två av makens porrfilmer.

Yvette Cooper, arbetsmarknadsminister, är gift med Ed Balls och vill inte ställa upp som kandidat mot maken.

Grabbarnas monopol fortsätter.