”Han ger sin skalp till Clegg”

NYHETER

Analytiker i brittiska medier om Gordon Browns avgång

Ett offer för att förhindra en koalition mellan Tories och Liberaldemokraterna.

Analytiker i brittiska medier är överens om varför Gordon Brown avgår.

– Han ger sin skalp till Clegg, skriver Mary Riddell på Daily Telegraph.

Peter Riddell på Times anser att Browns avgång som Labourledare är tänkt att undanröja hinder i förhandlingarna med Liberaldemokraterna.

"Gordon Brown har dramatiskt förändrat slaget om vem som ska ta över styret genom att offra sitt eget jobb i vad som är en sista, desperat åtgärd för att förhindra en koalition mellan de konservativa och Liberaldemokraterna", skriver han i en analys.

"Alla färger utom Brown"

Jonathan Freedland, på Guardian, är inne på samma linje:

"Så nu möter Lib Dems ett erbjudande som Labour tror att de inte kan motstå – en regnbågskoalition med alla färger utom Brown", skriver han.

Genom att Gordon Brown offrar sig hoppas han undanröja hindren för en koalition mellan Labour och Liberaldemokraterna, tror också Freedland.

"Skulle han lyckas med det vore det det mest oväntade arv han lämnar efter sig", skriver han.

"Ger sin skalp till Clegg"

Mary Riddell på Daily Telegraph jämför Gordon Brown med den grekiska mytologins Sisyfos, som rullar en sten uppför en backe bara för att tvingas se den rulla ner igen.

"Det var den bittraste av gåvor. Att ge sin skalp till Nick Clegg, en ogillad rival han avfärdat som en "tv-show värd". (...) Men han var beredd att stå vid sitt ord och sätta sitt parti och sitt land främst", skriver hon.

Nick Robinson, på BBC, ser avgången som ett djärvt drag:

"Gordon Brown har gjort ett djärvt drag, inte bara för att Labour ska få behålla makten utan för att omforma brittisk politik genom att skapa en sorts koalition som inte har setts i Storbritannien sedan andra världskriget."