Cameron in. Brown ut.

NYHETER

Stämmer siffrorna är det en stor besvikelse för nya superstjärnan Nick Clegg

In med David Cameron. Ut med Gordon Brown. Stor besvikelse för Clegg.

Det är brittiska folkets dom.

Men Cameron behöver Nick Cleggs hjälp för att kunna styra.

Vallokalsundersökning från BBC är betydligt tillförlitligare än de opinionsmätningar som görs före valet. Här har folk tillfrågats om vilket parti de verkligen röstade på.

Förra valet 2005 var vallokalsundersökningen väldigt nära det verkliga resultatet. Men det finns inget som garanterar att den är det i år.

Siffrorna måste alltså tas med en viss nypa salt.

De konservativas segermarginal verkar inte bli så stor att de får egen majoritet i parlamentet.

Men det mesta tyder på att David Cameron får förverkliga sin dröm och flytta in i premiärministerbostaden. Han får bilda en minoritetsregering. Något han skrämt britterna för hela valrörelsen.

Nyval

Baserat på valundersökningen finns två olika scenarior.

*Om Cameron vinner klart men inte får egen majoritet:

Cameron flyttar in på 10 Downing Street men måste lita på att liberaldemokraterna av rättviseskäl inte fäller hans regering. I annat fall blir det nyval.

*Om Cameron får flest parlamentsplatser, Gordon Browns labour tvåa och Nick Cleggs liberaldemokraterna trea:

Kan bli en koalition mellan labour och liberaldemokraterna. Även om Cameron kommer att hävda att han är den moraliske segraren.

Kryss med hjärnan

Största sensationen om vallokalsundersökningen stämmer är att Clegg-effekten helt har uteblivit.

Undersökningen ger liberaldemokraterna 59 parlamentsplatser. Det är tre färre än de har nu.

I så fall är det helt klart att väljarna röstat med hjärnan istället för med hjärtat. Clegg är den överlägset mest populäre politikern sedan han slog igenom med dunder och brak i den första direktsända TV-debatten mellan partiledarna. Partiets röstetal gick över natten upp med tio procent i opinionsmätningarna.

Men när väljarna stått där i båset med sin valsedel verkar de ha kryssat för något av de två stora partierna istället för Clegg. Förmodligen av det enkla skälet att de annars är rädda att deras röst varit bortkastad.

Fel ute

Det brittiska valsystemet är utformat så at vinnaren tar allt i varje valkrets. De övriga rösterna blir värdelösa. Ett system som allvarligt missgynnar liberaldemokraterna och andra mindre partier.

Labour tappar nästan hundra platser. Rimligen innebär det att Gordon Brown måste avgå frivilligt eller kommer att bli utkastad.