Proffs på prylar

avLinda Hjertén

Johanna Ögren, 33, och Karin Adelsköld, 36 (till höger) driver prylsajten Lillagumman.se.

Den 3 februari utses Sveriges bästa bloggare. Och det är du som väljer vilka de är. I dag: bloggarna som håller koll på prylarna.

Karin Adelsköld, 36, driver tillsammans med Johanna Ögren är nominerad med bloggen Lilla Gumman. När Aftonbladet ringer upp, befinenr hon sig passande nog i Seoul, Sydkorea för att delta på en mässa tillsammans med 40 utvalda teknikbloggare.

Vem ska läsa lillagumman.se?

– Det är en teknikblogg för alla som känner sig som en liten gumma när det kommer till teknik. Den vänder sig till personer som tycker att det är kul med ny teknik men kanske inte kan så mycket om den, eller tror att de kan så mycket. Hälften av våra läsare är män så en liten gumma kan vara vilket kön som helst.

– Vi testar ny teknik men på ett annorlunda sätt. Vi utgår kanske inte från hur många megapixlar en kamera har utan om den fungerar som vi vill och gör det vi har användning för.

Hur startade bloggen?

– Jag och Johanna Ögren drog igång bloggen för ett år sedan. Strax innan jul utvidgade vi bloggen med åtta nya kvinnliga skribenter eftersom vi kände att vi inte hade tid att testa alla nya prylar på egen hand. Nu har vi skribenter med olika specialintressen så att testen ska bli bredare.

Vad är en "liten gumma"?

– Det finns ju en föreställning att tjejer inte förstår sig på teknik och tjejer är lika duktiga på att upprätthålla den myten som killar är. Jag skulle snarare vilja sticka ut hakan och säga att tjejer är bättre än killar på teknik eftersom de kan vara mer systematiska och har mer tålamod. Tänk alla 50 plus-kvinnor som säger att de inte kan men som i nästa andetag byter kolfilter på dammsugaren eller programmerar om diskmaskinen.

– Värst är det nog för män som inte är så bra på teknik för de antas och förväntas kunna. Jag tror det är många män som i hemlighet läser vår blogg.

Vilken teknikpryl klarar du dig inte utan?

– Min laptop. Ge mig en laptop med trådlöst nätverk så klarar jag mig på en öde ö länge.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Jag önskar att jag hinner träffa lite korenska tjejer i min ålder och diskutera teknik. Kanske kan man starta en koreansk "Lilla gumman".

Omröstningen – så går den till

1. Bloggpanelen nominerar
En inbjudan har skickats ut till de 100 mest betydelsefulla bloggarna i Sverige om att delta i bloggpanelen till Stora Bloggpriset. Inbjudan baseras på de bloggar som är mest länkade till, mest valda som favoriter och mest trafikerade enligt Bloggportalen.se. Ett antal bloggare är även specialinbjudna. Panelen nominerar fem bloggar i varje tävlingskategori. En blogg kan bara nomineras i en kategori.

2. Folket röstar
Mellan den 7 och 22 januari kan svenska folket gå in och rösta på Storabloggpriset.se.

3. Vinnarna presenteras
Den 3 februari anordnas en galakväll på Nalen i Stockholm där vinnarna presenteras och prisutdelningen av Stora Bloggpriset sker.