"Pappa är fängslad"

avJosefine Hökerberg, Malin Axelsson

Samaa Sarsour bröt ihop när hon fick samtalet från UD

1 av 3 | Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
Samaa Sarsours pappa var ombord på ett av fartygen, nu sitter han i israeliskt fängelse.

Deras pappor och bröder befann sig på fartygen.

Nu kommer information om att de har gripits av israelisk militär.

– Jag vet vad som händer med palestinier i israeliska fängelser, säger Samaa Sarsour, vars pappa är fängslad.

Pappan till svensk-palestinska syskonen Amer, 20, och Samaa, 26, Sarsour fanns ombord på ett av fartygen i konvojen.

– Jag blev alldeles tom när jag hörde vad som hänt. Chockad. Vår pappa är en fredlig aktivist på väg till sitt folk med förnödenheter. Hur kan de ge sig på honom? sa Amer Sarsour till Aftonbladet när han stod tillsammans med sin syster utanför Israels ambassad tidigare i dag.

"Pappa är fängslad"

På måndagskvällen fick Samaa Sarsour ett samtal från svenska UD. De bekräftade att hennes pappa sitter fängslad i Israel.

– Det känns fruktansvärt, jag bröt ihop och började gråta. Samtidigt är jag glad att han lever. Men jag är rädd – pappa är palestinier och han var med på fartygskonvojen. Jag vet vad som händer med palestinier i israeliska fängelser, säger hon.

Tidigare i dag var Aftonbladet ute vid Israels ambassad och träffade anhöriga till dem som befann sig ombord på fartygen i Ship to Gaza-konvojen.

Där berättade Tuncay Kaplan att den sista kontakten med brodern, riksdagsmannen Mehmet Kaplan (MP), var ett sms klockan 04.20 svensk tid i morse.

Ett sista sms

"De är i båten bredvid och nu tar de sig ombord hos oss", skrev han.

Redan klockan 22 på söndagskvällen smsade han: "Jag ser militärbåtar här trots att vi befinner oss på internationellt vatten".

När Tuncey Kaplan såg internetsändningen från fartyget Mavi Marmara i morse greps han av panik. Flera i besättningen hade dödats av israeliska soldater.

– Jag fick kramp i magen och visste inte vad jag skulle ta mig till. Det var hemskt att berätta för pappa och mamma. Mamma sa ingenting utan gav över luren till pappa, säger han.

– Om Israels militär har mage att mörda människor i direktsändning, vad gör de då nu när ingen tittar?

Kaplan mår bra – Feiler skadad

Senare på måndagskvällen sa UD:s presschef Anders Jörle till Aftonbladet att man har haft kontakt med Mehmet Kaplan:

– Han säger att han mår bra.

Utanför israeliska ambassaden fanns tidigare i dag även Tigran Feiler, 29. Hans pappa, musikern Dror Feiler, befann sig ombord på fartyget Sofia.

Han ringde till sin son klockan halv fem i morse.

– Då sa han att den israeliska militären hade tagit sig ombord på fartygen. Han sa att han såg helikoptrar och hörde skottlossning och ljud av chockgranater.

Sen bröts samtalet.

Tigran Feiler fick senare veta att hans pappa lever.

– Jag har talat med min farmor som bor nere i Israel som i sin tur har talat med pappa genom en advokat. Han är okej men han har skrapsår på huvudet, säger han till Aftonbladet.

Hur känner du dig?

– Lättad. Det är jätteskönt att få veta, säger Tigran Feiler.