Expressen frias för Guillou-texter

avEmma Löfgren, Malin Axelsson

NYHETER

Guillou: Fullständigt groteskt

Pressens opinionsnämnd friar Expressen för texterna om Jan Guillou som KGB-agent.

– Jag befinner mig i någon slags chock, mardrömmen fortsätter, säger Jan Guillou.

Pressens opinionsnämnd (PON) anser att "artiklarnas innehåll såvitt framkommit var i huvudsak korrekt" samt att "Jan Guillou fick omfattande utrymme för att komma till tals".

– Mot denna bakgrund finner nämnden att han inte kan anses ha tillfogats en oacceptabel publicitetsskada. Det finns alltså inte skäl för pressetiskt klander av tidningen, skriver nämnden i sitt beslut.

"Fullkomligt groteskt"

Jan Guillou tycker att nämndens beslut framstår som ”fullständigt groteskt”.

– Jag befinner mig i någon slags chock, mardrömmen fortsätter. Jag har skrivit om CIA, KGB, Mossad och Säpo år ut och år in och så plötsligt kommer någon och hävdar att jag är spion. Jag är inte spion, jag är journalist, säger han efter att ha tagit del av beslutet.

Förra året i oktober hängdes Jan Guillou ut som KGB-agent på Expressens löpsedel. Guillou skrev bland annat två artiklar åt en KGB-officer och upprätthöll kontakten med honom mellan 1967 och 1972.

Jan Guillou själv hävdar att han såg kontakten som en möjlighet att göra ett journalistiskt avslöjande och anmälde Expressen till Allmänhetens pressombudsman, PO.

– Expressens försvar bygger på att uttrycken ”hemlig Sovjet-agent” och ”KGB-agent” inte betydde något särskilt. Det trodde jag var ett desperat försvar som ingen skulle köpa. Men just det har PON köpt, säger Jan Guillou.

"På liv och död"

PO Yrsa Stenius ansåg efter sin prövning att Expressen skulle klandras för att ha orsakat Guillou publicitetsskada.

Men PON beslutade sig alltså för att fria tidningen.

– Av 18 personer som var röstberättigade så var det fyra som var skiljaktiga, säger Ella Nyström, ordförande i Pressens opinionsnämnd.

Jan Guillou har tidigare sagt att PON:s beslut är ett beslut på liv och död för honom.

– Så känns det. Det viktigaste är att det kommer ett utslag. Då är det i alla fall på ett sätt över, sa han till Aftonbladet i går.