Nyheter

Mp vill sänka moms inom tjänstesektorn

Av: 

Eva Buskas

NYHETER

Presenterar valmanifest

Billigare klippning och dyrare bensin.

Miljöpartiet går till val på att göra Sverige till ett tjänstesamhälle.

– Ur ett miljöperspektiv är det bra att stödja tjänster, säger språkröret Peter Eriksson.

MP vill bland annat sänka priset på cykelreparationer.
MP vill bland annat sänka priset på cykelreparationer.

De rödgröna tänker avskaffa RUT-avdragen. Samtidigt vill Miljöpartiet mer än halvera momsen på tjänster som klippning, renoveringar, städning och barnpassning, från 25 till 12 procent.

– Om du klipper dig istället för att köpa prylar så drar det mindre på energi och ger mindre klimatpåverkan, säger Peter Eriksson.

Dyrare att köra med bensin

Betydligt dyrare blir det däremot att köra bensin- och dieselbilar. När MP presenterade sitt valmanifest i dag stod det klart att man fortfarande står fast vid en bensinskattehöjning motsvarande 2 kronor per liter.

Det kommer framför allt att slå hårt mot familjer i glesbygd som är beroende av bil. Men Peter Eriksson försvarar förslaget med att man vill behålla miljöbilspremien och införa ett bidrag för den som konverterar sin bensin- eller dieselbil till miljövänliga drivmedel.

– De som är kvar med bensin- och dieselbilar kommer att vara mycket mer illa ute. Risken är väldigt stor att vi i nästa högkonjunktur får världsmarknadspriser på bensin som är mycket högre än de vi har i dag. Då kommer skattehöjningarna att vara en liten del av problemet.

Nej till nya motorvägar

Miljöpartiet vill också bygga ut kollektivtrafiken kraftigt och bland annat fördubbla kapaciteten på järnväg och i kollektivtrafik. Samtidigt säger man nej till nya motorvägar eftersom man menar att det inte behövs.

Det står också klart att förbifart Stockholm riskerar att bli en riktigt het potatis i de rödgröna förhandlingarna. I går lovade Stockholms oppositionsborgarråd Varin Jämtin (S) att köra över Vänstern och Miljöpartiet och bygga Förbifart Stockholm om de rödgröna vinner valet.

Utspelet har skapat stor irritation hos Miljöpartiet.

– Jag tycker att det var ovanligt dumt. Varken hon eller hennes åsikt vinner på att göra på det sättet, det kan jag ge dig säkra besked om, säger Peter Eriksson.

ANNONS

Nu rusar elpriserna! Jämför priser och hitta ett elavtal som passar dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: