Nyheter

Rid genom sameland – Kebnekaises fjällvärld

Av: 

Minimedia

Lina Thorén

NYHETER

Samiska vägvisare tar med dig på sommarens häftigaste äventyr

Årets häftigaste sommaräventyr?

Upplev Kebnekaise till häst med äkta samiska guider.

– Vi äter traditionell egenproducerad mat och man kan se örn och järv, säger guiden Matti Berg.

Ett av sommarens mest spektakulära äventyr finns allra längst upp i norr. Sveriges högsta berg – Kebnekaise 2104 meter över havet – kan upplevas till häst.

Ridturerna utgår från byn Nikkaluokta, vid foten av Kebnekaise, och är en halvdag en heldag eller tre dagar. Varje dagsritt är mellan 15 – 25 kilometer. För de längre turerna krävs lite ridvana, men dagsturerna passar alla – även barnfamiljer och nybörjarryttare.

Visar vägen genom hemlandet

Guiderna som anordnar turerna är Kerstin Nilsson och Matti Berg. De är renägande samer som överlåtit renskötseln till andra och istället satsat på turistnäringen. De har ett femtontal islandshästar, uppväxta på Island eller i de svenska fjällen.

– Islandshästarna passar bra, de trivs i miljön och är väldigt sociala i flock, säger Matti Berg.

Kultur och äventyr

Trakterna kring Kebnekaisefjällen är samernas hemtrakter, gammal kulturbyggd, som sedan urminnes tider befolkats av samer. Under turerna lagas lunch över öppen eld.

– Det är traditionell mat som vi producerat själv. Renkött och fisk från vattnen här uppe, till exempel röding och laxöring.

Man kan inte bestiga hela fjället till häst, men turerna går över renland, kalfjäll, myrar och orörda skogar. Övernattningen – under midnattssolen – sker i samiska kåtor eller på fjällstationerna. Överraskade vandrare kan se hästgruppen ta sig fram över fjället.

– Turerna går inte hela tiden där vandrarna går, utan vi försöker rida på andra platser. Ibland ser vi något av de stora rovdjuren, som till exempel örn och järv, berättar Matti Berg.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Camping.se - Boka boende på Sveriges campingplatserSemestra i Sverige
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter