Nyheter

Inga USA-Sverige-samtal om Wikileaks

NYHETER

Utrikesminister Carl Bildt känner inte till om USA haft samtal med företrädare för Sverige om Wikileaks, en sajt där nyligen tusentals hemliga dokument om kriget i Afghanistan publicerades.

Carl Bildt.
Carl Bildt.

Bildt konstaterar att Sverige, där Wikileaks uppges ha datorservrar, för löpande samtal med bland andra USA om "Afghanistanoperationen".

– Men inte om Wikileaks, nej inte vad jag vet, säger utrikesministern till Sveriges Televisions nyhetsprogram Rapport.

USA:s försvarshögkvarter Pentagon krävde i torsdags att Wikileaks omedelbart ska lämna ifrån sig dokumenten om kriget i Afghanistan och inte offentliggöra fler.

Nya dokument

Pentagons talesman Geoff Morrell säger till nyhetsbyrån AFP att Wikileaks har tillgång till dokument som ännu "inte har publicerats", men han hoppas att försvarshögkvarterets "budskap" ska övertyga dem att avstå från nya offentliggöranden.

I dokumenten som har publicerats på Wikileaks finns bland annat uppgifter som tyder på att Pakistans underrättelsetjänst har stött talibaner och att de civila dödsoffren är många fler än vad de USA-ledda styrkorna gjort gällande. Där offentliggörs också namn på afghanska informatörer, vilket lett till anklagelser om att läckorna äventyrar deras liv.

TT

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter