Nyheter

Över tusen döda i pakistanska översvämningar

avErika Rydberg

Hjälpen når inte fram - vägar och broar förstörda

1 av 5 | Foto: Daniel Berehulak/getty
Klicka på bilden för större format.

Dödssiffran efter översvämningarna i Pakistan är uppe i 1 100 personer.

Men hjälpen når inte fram.

– Det finns inte en enda bro kvar i det värst drabbade området, säger en talesman för pakistanska armén till BBC.

27 000 människor är enligt FN fortfarande fast i vattenkaoset i norra Pakistan enligt nyhetsbyrån AP. Runt 60 personer har dött i katastrofen på den afghanska sidan. Människor har räddat sig upp på hustak för att fly undan vattenmassorna. Bland de värst drabbade områdena med flest dödsoffer är områdena Swat och Shangla.

43 helikoptrar i hjälparbetet

Militär och räddningsarbetare använder helikoptrar och båtar för att leverera mat och förnödenheter. Det är enda sättet att nå fram eftersom flera vägar och broar är förstörda.

– Hela byar har spolats bort, djur har drunknat och sädesupplag är förstörda. Förödelsen är total, säger Latifur Rehman, talesman för pakistanska myndigheter, till BBC.

Svåra sjukdomar hotar

Allt eftersom regnet avtar börjar vidden av katastrofen att klarna. Nu hotar dessutom svält och sjukdomar. Svår diarré och till och med kolera kan spridas snabbt i katastrofområdet.

Motorvägen som leder in i norra regionen öppnade under en stund under söndagen. Några hjälptransporter kunde ta sig in under några timmar och invånare kunde ta sig därifrån. Nu befarar pakistanska myndigheter att katastrofen kan vara större än man tidigare anat. Till och med ett av FN:s egna lager med mat och filtar ligger delvis under vatten.

Många familjer splittrade

Hakimullah Khan, invånare i staden Charsadda, letade under söndagen efter sin fru och sina tre barn.

– Jag vet inte var min familj är. Det är bara vatten runt omkring mig och ingen hjälp finns att få, säger han till nyhetsbyrån AP.

Mer kraftiga regn på väg

USA meddelade under söndagen att man kommer bygga 12 stycken tillfälliga stålbroar för att hjälpen ska nå fram. Men redan i morgon kan räddningsarbetet försvåras ännu mer. Oroväckande väderprognoser talar för att fler kraftiga regnoväder är på väg in över området.