Valet 2010

S håller extrakongress

Av: 

TT

William Svärd

Ibrahim Baylan och Mona Sahlin under en presskonferens i onsdags.
Ibrahim Baylan och Mona Sahlin under en presskonferens i onsdags.

NYHETER

Socialdemokraternas verkställande utskott (VU) vill ha en mellankongress före nästa ordinarie kongress.

Men något datum för den extra kongressen är inte bestämt.

Vid partistyrelsens möte i onsdags framfördes krav på att det skulle hållas en extra kongress före den ordinarie 2013. Mona Sahlin sade då nej och hänvisade till att Förtroenderådet ska kallas in i december, enligt TT:s källor.

På presskonferensen efteråt sade Sahlin dock att hon inte uteslöt en extra kongress.

Engström bekräftar

Vid mötet med verkställande utskottet – alltså den högsta partiledningen – på fredagen togs frågan upp igen. Där blev beslutet att rekommendera partistyrelsen att fatta beslut om en mellankongress. Det bekräftas av Sahlins politiske sekreterare Stefan Engström på fredagskvällen.

Partisekreteraren Ibrahim Baylan vill inte kommentera vad som har diskuterats i det verkställande utskottet, men säger att partiet brukar ha mellankongresser och att det inte vore konstigt om det blir en sådan.

– Vi har haft mellankongresser de senaste tio åren så det är ganska normalt. Vi hade mellankongresser 2000, 2004, 2007 och nu är det en diskussion om när vi kan ha nästa, säger han till Aftonbladet.

Kriskommissionen avgör

Han säger att det är kriskommissionens tidsplan som får styra när kongressen ska äga rum. Kommissionens uppgift är att analysera partiets politik.

– Det är ju det vi diskuterar, när skulle vi lägga den, så att vi hinner fånga upp det arbete och de förslag till åtgärder som kommissionen kommer fram till, säger han.

När är kriskommissionen klar?

– Vi siktar på första halvan av nästa år. Men det finns inga fastslagna tidsramar.

I onsdags var ett bärande argument att Sahlin och även det rödgröna samarbetet kan behöva ytterligare kongressbeslut i ryggen efter den svidande valförlusten.

Men samtidigt är alla medvetna om att en extrakongress kan sätta fart på diskussionen om vem som ska leda partiet.

Sahlin vill inte kommentera

Enligt Ulf Bjereld, socialdemokratisk statsvetare, är det troligt att partiet behöver en avstämningspunkt efter kriskommissionens rapport.

– Om kriskommissionens resultat ska ha möjlighet att komma i uttryck till konkret politik, kan det bli ont om tid med enbart den ordinarie kongressen, säger han.

Mona Sahlin ville på fredagskvällen inte kommentera frågan.

Socialdemokraterna har ordinarie kongresser året före varje val. När mandatperioden utökades från tre till fyra år infördes ett Förtroenderåd, som kan sammankallas mellan ordinarie kongresser. Men det kan inte fatta beslut om en ny partiledning.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valet 2010

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010