Nyheter

Mona erbjöd sig att avgå

Av: 

Eva Buskas

Anette Holmqvist

NYHETER

Men Sahlin får fortsatt stöd av partikamraterna

Efter brakförlusten: i går erbjöd sig Mona Sahlin att avgå.

Men hon fick partiets förtroende att stanna – tills vidare.

– Jag avgår inte nu, säger hon.

Utåt har stödet för Mona Sahlin varit starkt – trots att Socialdemokraterna gjort det sämsta valet i modern tid. Men efter partiets krismöte i går avslöjade Mona Sahlin själv att hon varit allt annat än säker på att få sitta kvar.

– Jag har varit väldigt tydlig och ställt frågan själv först på alla möten: säg vad ni tycker, har ni förtroende för mig? Ska jag sitta kvar och leda eller ska jag inte?

Total makeover

Under gårdagens krismöte fick hon dock starkt stöd att stanna kvar.

– Partistyrelsen var väldigt tydlig: sitt kvar, ta ansvar, led partiet. Sedan är vi alla valda tills vi blir avsatta, tills det är en partikongress som säger något annat, säger Mona Sahlin.

I stället ska hon nu föra partiet genom en total make over. Partiledningens snabbanalys är att valet inte förlorades på grund av vare sig Mona Sahlin, hånade butlerförslag eller en impopulär bensinskattehöjning. Partiets problem är mycket större än så.

– Vi ska dra slutsatser av tio års nergång för socialdemokratin, vi tappade stort 2006. Det har vi inte lyckats fått tillbaka. Nu fortsatte tappet. Vad är det som gör att vi inte alls är relevanta? Folk har lyssnat, men aldrig ens övervägt tanken att rösta på oss. Det här måste få ta tid, säger Mona Sahlin.

De unga visar vägen

Nu ska hon resa ut i landet för att ta tempen på både partiet och de förlorade väljarna. Dessutom tillsätter Socialdemokraterna en kriskommission som ska ta fram en helt ny politik. Mona Sahlin har tidigare fått kritik för att ha omgett sig med alltför många gamla politiker från Persson-eran. Och nu är det idel unga namn som ska granska vad som gjorts fel och hur socialdemokratin ska se ut i framtiden.

– Ska man titta tio–tjugo år framåt är det väl en fördel om det är människor som kommer att vara med de tio–tjugo åren. Därför ville jag markera, och det ställde partistyrelsen upp på, att nu är det inte de äldre som ska ansvara för kriskommissionen utan det är de unga.

Känner sig starkare

På gårdagens möte väcktes frågor om en extrakongress, men Mona Sahlin uppger själv att hon både har starkare mandat att genomföra förändringar nu än när hon tillträdde 2007.

– Krisinsikten är så mycket större och på något konstigt sätt är min ställning just nu på något sätt ändå starkare, så: ja.

Starkare än när du valdes?

– Ja, i att vilja förändra och få stöd för det.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter