Fyra skogsbränder så stora att de inte går att släcka

Publicerad 2018-07-20

MSB slår nu larm om att fyra av de största bränderna inte går att släcka.

– Det här är den allvarligaste och svåraste situation som svensk räddningstjänst befunnit sig i, säger Dan Eliasson.

Sveriges beredskap för skogsbränder måste höjas.

Det medger både Stefan Löfven och Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällskydd och beredskap.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Det är med anledning av de skogsbränder som rasar i Sverige som statsminister Stefan Löfven och Dan Eliasson, generaldirektör för MSB, kallat till pressträff.

De har båda varit i områdena för att bilda sig en uppfattning om läget. Under torsdagskvällen brann uppskattningsvis 20 000 hektar skog och fredag morgon ser de största bränderna inte ut att ge vika för räddningstjänstens kamp. 

– Vi står i direktkontakt med räddningstjänster i hela landet. Jag vill vara väldigt tydlig med att det här är den allvarligaste och svåraste situation som svensk räddningstjänst befunnit sig i. Jag vill varna för att underskatta situationen – det kan fortsatt eskalera och läget är allvarligt, säger Dan Eliasson.

”Måste vänta tills vädret slår om”

Det stöd som kommit genom EU, två brandflyg från Italien, två från Frankrike, samt de helikoptrar som flygs in från Litauen, Tyskland och Norge riskerar det att inte vara tillräckliga.

Dan Eliasson menar att de nuvarande stora bränderna, som härjar i Gävleborg, Dalarna och Jämtland, inte kommer gå att släcka under nuvarande väderläge. Enligt SMHI krävs det snabbt omkring 100 millimeter regn för att få bort den värsta torkan som råder just nu.

Det finns inget i nuläget som tyder på att det kommer ske, förutom en något svalare söndag. Nästa vecka väntas värmen fortsätta, dessutom med risk för åskoväder.

Fyra storbränder osläckbara

Enligt MSB är det fyra av bränderna som nu bedöms som osläckbara. Det är bränderna i Fågelsjö/Lillåsen i Jämtland, Kårböle i Gävleborgs län, Trängslet i Dalarna och Brattsjö utanför Örnsköldsvik som bedöms vara allvarligast.

– Fyra av bränderna bedöms nu av allvarlig karaktär, de har växt sig så stora att de inte går att släcka nu. Det vi kan göra nu är att jobba med att begränsa dem så de inte far mot byar eller samhällen, säger Marcus Årskog, talesperson för MSB:s speciella organisation för skogsbränderna, till TT. 

– Vi ser att det fortsätter en uttorkning av djupare marklager vilket gör att bränderna kan bli svårare att släcka framöver. De största bränderna går inte att släcka. Detta kan komma att ta flera veckor tills vädret slår om. Vi måste göra hårda prioriteringar just nu.

”Räddningstjänsterna underdimensionerade”

Frågan om varför Sverige inte har ett eget nationellt brandflyg har väckts.

De kommunala räddningstjänsterna som leder arbetet, står inför en stor uppgift med stöd från länsstyrelser, andra kommuner och frivilliga.

 – Trots det står vi inför stora utmaningar. De svenska räddningstjänsterna är inte dimensionerande för att klara av den här typen av bränder, säger Dan Eliasson.

Även Löfven menar att beredskapen för att hantera den här typen av extrema väderlägen, behöver stärkas.

– När det här väl är över kommer regeringen tillsammans med andra att utvärdera och analysera. Jag bedömer redan nu att vår beredskap kommer att behöva stärkas ytterligare för ett mer extremt väder och de riskerna som kommer med det. Vi behöver stärka det civila försvaret.