Elva svältande barn räddade från extremister

TT-AFP

Publicerad 2018-08-06

Polisbild från egendomen i Taos County, New Mexico, USA.

Elva barn har räddats i USA från vad en polis beskriver som "de sorgligaste levnadsomständigheter och fattigdom jag har sett". Två misstänkta har gripits.

Tillslaget mot den slitna gården i Amalia, USA, ledde till en skrämmande upptäckt. Bland provisoriska jordvallar, bildäck och annat skräp upptäcktes en husvagn nedgrävd i marken. Där inne fanns flera utmärglade barn.

– Vi upptäckte elva barn som såg ut som flyktingar från tredje världen, säger sheriff Jerry Hogrefe.

Förutom de två gripna männen befann sig även tre kvinnor på egendomen. Kvinnorna har förhörts men sedan släppts.

Den ene gripne mannen försvann förra året med en treårig pojke från Jonesboro i Georgia. Pojkens mamma anklagar den 39-årige mannen för kidnappning.

Den landsomfattande jakten ledde till slut till den nedgångna platsen i New Mexico. Därifrån säger sig myndigheterna ha fått ett desperat meddelande med innebörden: Vi svälter.

– De hade varken mat eller vatten, men heller inga skor, ingen möjlighet att tvätta sig och i princip bara smutsiga trasor som kläder, säger Hogrefe.

De nu omhändertagna barnen uppges vara i åldrarna 1 till 15 år. Den lille pojken från Georgia finns dock inte bland dem.

De två gripna männen var tungt beväpnade och beskrivs av polisen som muslimska extremister. De anklagas nu för barnkidnappning respektive skyddande av brottsling.