Nyheter

Saudiarabien bryter med Kanada efter kritik

avTT

Foto: Marco Ugarte/AP/TT
Kanadas kritik har framförts av bland andra utrikesminister Chrystia Freeland. Bild från ett annat sammanhang.

Saudiarabien kapar många av sina förbindelser med Kanada, i protest mot vad som kallas inblandning i landets interna angelägenheter. Kanadas UD säger sig vara djupt oroat.

– Kanada kommer alltid att stå upp för mänskliga rättigheter, vilket till stor del inkluderar kvinnors rättigheter, samt för yttrandefrihet runt om i världen, säger en talesperson för Kanadas UD och tillägger att man nu söker klarhet om det saudiska beskedet.

Bland annat kallas den saudiske ambassadören hem från Kanada, och den kanadensiske ambassadören förklaras persona non grata. Handelsförbindelser stryps också.

"Kungadömet Saudiarabien... accepterar inte inblandning i landets interna angelägenheter", heter det i en kommuniké från det saudiska utrikesdepartementet.

Även de utbytesprogram för studenter som Saudiarabien har med Kanada dras in, och saudiska studenter flyttas därifrån.

Förenade Arabemiraten står bakom Saudiarabien när det gäller att "försvara landets suveränitet", skriver landets UD på Twitter.

Kanada har den gångna veckan kritiserat Saudiarabien för behandlingen av rättighetsaktivister, i synnerhet den kände Raif Badawi och hans anhöriga, i den hårt styrda diktaturen.

"Mycket oroad av att höra att Samar Badawi, syster till Raif Badawi, har gripits i Saudiarabien", twittrade Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland i torsdags, och tillade att hon manar till ett frisläppande av båda syskonen.

Den kände bloggaren Raif Badawi sitter fängslad sedan flera år tillbaka. Hans fru och barn har bosatt sig i Kanada.