Stigande dödstal efter indonesiskt skalv

Foto: Lalu Onak/Reuters/TT
Flera människor har omkommit i jordskalvet på ön Lombok.
Foto: Indonesia's Disaster Mitigation Agency/AP/TT
Ett skadat hus efter jordbävningen, som inträffade tidigt på söndagsmorgonen.
Foto: TT

avTT

NYHETER

Dödstalet stiger efter det jordskalv som drabbat den indonesiska turistön Lombok. Enligt landets myndigheter har minst 14 människor varav fem barn omkommit.

Det var strax före klockan sju på söndagsmorgonen som jordskalvet med magnituden 6,4–6,5 drabbade den indonesiska turistön Lombok.

Skalvet kändes runt 10 mil bort och många låg och sov. Lokala myndigheter, som utlyst ett tre dagar långt katastroftillstånd, uppger att minst 14 människor, varav fem barn, har omkommit. Dessutom har hundratals människor skadats och tusentals hus har förstörts eller skadats.

– Vi hoppade ur våra sängar för att undvika att något skulle ramla ned på våra huvuden, säger Jean-Paul Volckaert, som väcktes av skalvet på sitt hotell nära Senggigi på öns västra delar, till Reuters.

Det stora skalvets centrum var runt fem mil nordost om ön Lomboks största stad Mataram och på sju kilometers djup, meddelar USA:s geologiska myndighet USGS.

Ständiga efterskalv

Skalvet följdes av fler än 120 efterskalv, ett av dem med magnituden 5,7, enligt en indonesisk meteorologbyrå.

– Människor är traumatiserade och så rädda för efterskalv att de inte vågar återvända till sina hem, säger en reporter från AFP på plats i nordöstra distriktet Sembalun där omkring 200 människor satt upp tält.

– Varje gång det kommer ett efterskalv så börjar de gråta av rädsla, och skälvningar känns av hela tiden.

Jordbävningen har även påverkat nationalparken Mount Rinjani, en populär destination för vandrande turister i samma distrikt. Malaysias utrikesminister uppger att en malaysisk turist som befann sig på berget har omkommit och att ytterligare sex malaysiska turister skadats.

En malaysisk klättrare säger till lokala medier att hon befann sig inne på en toalett när hela byggnaden kollapsade – men att gruppen inte lyckades lämna området då vägarna var förstörda. Nationalparken stängdes på söndagsmorgonen på grund av risk för fler skred.

"Hela rummet skakade"

På grannön Bali semestrar svenska Adrianna Pavlica, skriver Expressen.

– Hela rummet skakade. Folk flög upp och började skrika. Jag hörde hur det smällde i dörrar och hur folk sprang ut på gatan. Ganska snabbt efter det kom ett kortare efterskalv, säger hon till tidningen.

Öriket Indonesien ligger längs den så kallade Eldringen med hög seismisk aktivitet och många vulkaner. UD hade vid 14-tiden inga uppgifter om skadade svenskar.