Dödsskjutningen av Eric Torell

Vittne träffade Eric precis före skotten: ”Han ville leka”

avAdam Westin, Linn Lybäck

Minuter innan Eric Torell, 20, sköts till döds av polis träffade han Moohialdin Ali Alsurmi – och verkade vilja leka.

Kort därpå såg Anniqa Lindberg händelseförloppet från sin balkong.

– Jag hör först ett skott. Efter några sekunder kommer det många skott i en radda, kanske sex, säger Anniqa Lindberg, som kände Eric sedan tidigare.

Den tragiska och mycket uppmärksammade händelsen inträffade vid 04-tiden i torsdags.

Polis larmades till Vasastan i Stockholm, en man hade setts med en pistol. En hotfull situation uppstod, uppger polisen, som avlossade verkanseld. Det misstänkta vapnet visade sig vara en leksak och mannen som sköts till döds var Eric Torell, 20, som var autistisk och hade Downs syndrom.

1 av 4 | Foto: Lina Larsson

Såg inte om pistolen var på låtsas

I den tidiga morgonen satt Moohialdin Ali Alsurmi på en parkbänk och pratade i telefon när Eric Torell kom gående.

Moohialdin har en familjemedlem med Downs och såg att Eric hade samma syndrom. Eric verkade vilja leka med honom, berättar Moohialdin för Aftonbladet.

– Det var lite läskigt, för det var mitt i natten och jag såg en pistol i hans hand. Jag visste inte om den var på riktigt eller på låtsas, säger Moohialdin Ali Alsurmi via sin bror Sohaib Ali Alsurmi.

Fick pistol riktad mot sig

Sedan sprang Eric vidare in på en innergård, och kort därpå hördes skott. Moohialdin Ali Alsurmi sprang då från platsen, och möttes av en polis som riktade en pistol mot honom. Moohialdin ville berätta om att han sett Eric, men det var svårt eftersom han inte talar svenska eller engelska.

– Jag fick heller inget utrymme att försöka förklara, jag fick bara en pistol riktad mot mitt ansikte, säger Moohialdin Ali Alsurmi.

Moohialdin och Sohaib Ali Alsurmi bor alldeles intill platsen där Eric Torell dog.

– Jag är väldigt ledsen för hans skull, polisen förstod nog inte att han hade Downs syndrom. Det är riktigt hemskt, säger Sohaib Ali Alsurmi.

Hörde sex-sju skott

Anniqa Lindberg var också vaken under den varma natten. Hon känner Eric Torells familj och hennes dotter har tidigare suttit barnvakt åt Eric.

Från innergården in i lägenheten hör hon polisen ropa ”släpp vapnet, släpp vapnet” upprepade gånger. Sedan skott.

– Jag hör först ett skott. Efter några sekunder kommer det många skott i en lång radda, kanske sex stycken. Då springer jag ut på balkongen och tittar och då ser jag Eric som ligger här på plattorna. Tre poliser smyger längre upp bland buskarna, och det var allt. Det var väldigt tyst och lugnt, säger Anniqa Lindberg.

Ungefär fem, tio minuter senare kom polisens insatsstyrka, bedömer Anniqa.

– De ställer sig vid öppningen till gården och skriker ”händerna över huvudet, händerna över huvudet” men jag tänker vadå, han är ju redan borta? Då gick de fram och vände på Eric, och så kom ambulansen och försökte återuppliva honom.

”Fanns inget ont – men hur ska poliserna veta?”

Anniqa Lindberg tror att Eric nog såg det som en lek och inte förstod att det var på allvar, när poliserna ropade att han skulle släppa vapnet.

– Eric var en riktigt busig och glad kille. Han kunde ju inte prata och behövde hjälp med mycket, men springa kunde han. Det fanns ju inget ont i honom. Men fortfarande, hur ska poliserna kunna veta det. Jag kan ändå se bägge sidorna av det här, säger Anniqa Lindberg.

ARTIKELN HANDLAR OM