Överväldigande nej från grekcyprioterna

Publicerad:
Uppdaterad:

75 procent negativa till planen för återförening

Nicosia

Resultatet av folkomröstningen på Cypern kan komma att förändra verkligheten på ön, främst genom att det turkiska Nordcypern har fått vittring på erkännande och en bättre framtid.

De 600000 grekcyprioterna valde att säga nej till en återförening av ön enligt FN:s plan. Med 75,8 procent nejröster och 24,2 procent ja gav de den så kallade Annanplanen dödsstöten.

De 200000 turkcyprioterna däremot avgav 64,9 procent jaröster och 35,1 nej.

Vid åttatiden på kvällen firade grekcyprioterna det många av dem kallade en seger på Frihetsplatsen i södra Nicosia. Grekiska flaggor svängde från bilar som tutande for fram och tillbaka vid D'Avilabastionen, ett minnesmärke från Venedigs välde på Cypern.

– Vad är det de glädjer sig åt? frågade Themos Dimitrio, som deltog i Cyperns förhandlingar inför EU-inträdet.

Delning permanentas

– Det finns inget att vara glad över. Nu permanentas Cyperns delning. Det som en gång var ett land där turkar och greker fanns i samma byar har genom en mycket sen nationalistisk utveckling blivit två länder, ett grekiskt och ett turkiskt, sade han till TT.

Drygt en kilometer därifrån, på andra sidan gränsen av taggtråd och betong, firade turkcypriotiska ungdomar också genom att tuta och köra runt. Men de svängde med EU-flaggan.

Annanplanen försökte finna en möjlig kompromiss mellan grekcyprioternas och turkcyprioternas krav för att ge dem möjlighet att leva i en stat.

Politiska iakttagare har sagt att ett starkt nej från grekerna blockerar fortsatta förhandlingar. Grekcyprioternas förhoppning om en ny version av Annanplanen som ger dem större fördelar är troligen orealistisk.

Bittert

Det är bittert för turkcyprioterna, som röstade ja i hopp om att bryta sin isolering och samtidigt komma in i EU som federal turkisk stat inom republiken Cypern.

Turkarnas Nordcypern har varit isolerat och bojkottat i 30 år. Inkomsten per capita är bara tredjedelen av grekernas i Sydcypern.

Premiärministern i Nordcyperns aldrig av omvärlden erkända regering, Mehmed Ali Talat, grep chansen till ett utspel för att vända stämningen i Nordcypern.

– Vi väntar oss att omvärlden drar slutsatser av att grekcyprioternas falskspel har avslöjats. Vi hoppas att vår isolering minskar nu och kanske tas bort helt, sade han på en presskonferens i norra Nicosia.

Skugga över EU-inträde

Även presidenten på sydsidan Tassos Papadopoulos har orsak att beklaga utgången – eftersom folk följde hans uppmaning att rösta nej i högre grad än han hade hoppats får han svårt att göra några som helst kompromisser mot den turkcypriotiska sidan.

Cyperns inträde i unionen den första maj får en skugga. Den cypriotiska regeringen har skaffat fiender i Bryssel genom sin uppmaning till nej-röstande, särskilt kanske i utvidgningskommissionären Günter Verheugen som känner sig lurad av president Papadopoulos.

Verheugen riktade en sista förgiftad pil mot den grekcypriotiska ledningen när han i fredags kväll sade i en intervju:

– Grekcyprioterna vill helt enkelt inte ena ön. De välmående hotellägarna i söder tänker inte dra på sig konkurrens från norra Cypern som är mer intressant för turister.

Därmed sopade Verheugen bort alla finstämda juridiska och moraliska argument som framförts av Papadopoulos och anklagade hans regering för att sabotera enandet av ren snikenhet, nämligen omsorg om Sydcyperns monopolställning som turistland. Cyperns regering har genom åren gjort allt för att kriminalisera besök i Nordcypern.

Ett annat problem är var EU:s östligaste gräns egentligen går. Cypern har aldrig erkänt Gröna linjen över ön som en legal gräns och lär inte göra det nu heller. Så var går gränsen – i vattnet mellan Nordcypern och Turkiet? Vilken stat övervakar den i så fall?

EU beklagar djupt

EU-kommissionen sade på lördagskvällen att den ”djupt beklagar” grekcyprioternas nej till FN:s fredsplan för Cypern. Grekcyprioterna missade därmed en unik möjlighet att göra slut på 30 års delning av Medelhavsön, hette det i EU-kommissionens kommentar.

Stefan Hjertén/TT

Publicerad: