Kerry tackade ja till nomineringen

NYHETER

President- kandidaten presenterade sig för nationen i tal på bästa tv-tid

Foto: Vietnamveteranen John Kerry anmälde sig för tjänstgöring som demokraternas presidentkandatat natten till fredagen.

Stockholm-Boston

JohnF Kerry hänvisade till sina erfarenheter av Vietnamkriget när han tackade ja till demokraternas nominering som presidentkandidat natten till fredagen.

– Jag är John Kerry, och jag anmäler mig för tjänstgöring.

De tusentals delegaterna jublade när den man de vill se som USA:s näste president klev in på partikonventets scen, omgiven av Vietnamveteraner. Massachusetts-senatorns egna krigserfarenheter präglade det 55 minuter långa talet, som var fullt av retoriska finesser lånade från klassiska tal av presidenterna Roosevelt, Kennedy, Carter och Clinton.

Traditionellt handlar demokraternas kampanjer om inrikesfrågor – men nu råder andra tider. Kerry måste visa att han är en patriot och erfaren ledare, som tar ansvar för att göra USA säkert.

– Som president kommer jag att ta tillbaka den här nationens beprövade tradition: USA går aldrig till krig för att vi vill, utan för att vi måste.

Samtidigt betonade han att omvärlden ska känna respekt, inte fruktan, för USA.

Attack mot Bush

Taktiken under konventet var att avstå från negativa attacker mot republikanerna. Men i sitt tal angrep John Kerry indirekt presidentens kabinett på ett flertal punkter – som när han lovade att bli en överbefälhavare som inte leder landet i krig på felaktiga grunder, att hans vicepresident inte kommer att ha hemliga möten med företagslobbyister om miljölagstiftning, och att hans försvarsminister ska lyssna på råd från militära rådgivare. Publiken tog glatt emot dessa rallarsvingar mot Bush, Cheney och Rumsfeld.

Väl medveten om att han måste bli kompis med väljarna berättade Kerry om sin uppväxt – om hur hans mamma lärde honom respekt för kvinnors lika värde; om hur han förstod värdet av frihet i det delade Berlin, där hans pappa var diplomat.

Han talade om att han finner stöd i sin tro men inte vill skylta med den. Också detta var indirekt kritik mot Bushs religiösa retorik.

– Jag vill inte påstå att Gud står på vår sida. Jag vill som Abraham Lincoln ödmjukt be att vi är på Guds sida.

”Hjälp är på väg”

Han lovade att ”hjälp är på väg” till arbetslösa, sjuka, hemlösa och soldater i Irak i behov av avlösning. Konkret lovade han att höja skatten för de allra rikaste men inte för medelklassen, införa sjukförsäkring för alla barn, skapa tio miljoner nya jobb och att reformera CIA och FBI enligt 11september-kommissionens slutsatser.

John Kerry talade mycket om sin relativt korta tid i Vietnam, mindre om sina 19 år i senaten.

– Det var ett underbart tal, tyckte den pensionerade lärarinnan Charlotte Laven, en gräsrotsaktivist som bor i Massachusetts och Florida och tänker övertala så många Floridabor som möjligt att rösta demokratiskt.

– Han gjorde bättre ifrån sig än jag väntat och framstod som stark, varm, mänsklig – och mycket presidentmässig. Jag tror många nu fått upp ögonen för Kerry.

Om några dagar lär det komma opinionsundersökningar som visar vad väljarna tyckte.

John Kerry och vapendragaren John Edwards drog på fredagen ut på turné till 21 stater, under mottot ”Believe in America” – Tro på Amerika.

Gunilla Kinn/TT