Rösten sa till henne: Skjut

NYHETER

I polisförhören har den 26-åriga barnflickan avslöjat sitt motiv.

- En inre röst sade åt mig att skjuta dem, har hon sagt.

Hon hörde rösten i flera veckor. Sedan lånade hon sin pappas bil, tog med en revolver och körde till den lilla byn.

HON HÖRDE EN INRE RÖST Den 26-åriga kvinnan som erkänt mordet på en 23-årig kvinna säger i förhör att det var en inre röst som fick henne att genomföra dådet.

Polis, åklagaren och advokaten har hittills påstått att 26-åringen saknade motiv när hon sköt ihjäl pastorns fru och skottskadade en granne svårt.

Aftonbladet kan i dag avslöja motivet.

Som Mijailovic

I förhören har 26-åringen berättat att en inre röst drev henne att utföra dåden - precis som utrikesminister Anna Lindhs baneman Mijailo Mijailovic påstår.

Men utredarna har inte frågat närmare vad rösten sade. I dag fortsätter förhören med kvinnan och då kommer man att fråga mer om motivbilden.

Det som förbryllar polisen är att ingen i hennes omgivning tycks ha märkt något. Ändå säger hon sig ha hört rösten i flera veckor.

En psykos

Kvinnan har inte varit i kontakt med psykvården, enligt vad polisen vet.

Om 26-åringen talar sanning kan hon ha drabbats av en psykos. Sjukdomen kan ha brutit ut redan i höstas. Den 8 november överföll hon pastorns fru med en hammare. Hon lämnade då familjen och flyttade hem till Småland.

Hade köpt en revolver

I fredags lånade hon sin pappas bil och körde upp till den lilla byn. Hon skulle dit för att besöka arbetsförmedlingen. Med sig hade hon en niomillimeters revolver.

- Jag har köpt den, säger hon i förhör.

Tidigare trodde polisen att mördaren först sköt den 30-årige mannen och sedan smög sig in i pastorns hus och mördade pastorns 23-åriga hustru.

Men det var tvärtom.

Sköt kvinnan först

Nu anser polisen det bevisat att kvinnans berättelse stämmer med polisens undersökning av de båda brottsplatserna. Utredarna är säkra på att 26-åringen först tog sig in i pastorns hus, gick in i sovrummet och sköt ihjäl kvinnan som låg i sängen.

Därefter gick hon över till 30-åringen som bor några hus bort, knackade på hans låsta sovrumsdörr och sköt även honom. Han skadades allvarligt men har börjat återhämta sig.

Samtidigt som den 23-åriga kvinnan sköts till döds i sovrummet låg hennes make, den 32-årige pastorn, och sov i rummet bredvid.

Vaknade inte

Han vaknade inte av skotten.

Däremot vaknade han några minuter senare av sin mobiltelefon. En medlem i församlingen berättade då att den 30-årige grannen blivit skjuten. Pastorn sprang dit och följde sedan med ambulansen till sjukhuset.

Pastorns mördade hustru hittades senare av en grannfru.

Förhören med kvinnan har efterhand blivit alltmer rika på detaljer. Hon har bland annat specificerat var hon slängde vapnet.

I det området har polisen nu börjat leta.

De fem frågorna polisen måste få svar på

Andreas Harne, Jens Kärrman