Planet med avlidna svenskar har landat

NYHETER

Stockholm

Tidigt på onsdagsmorgonen landade de första omkomna svenskarna från flodvågskatastrofen i Thailand.

Vid en kort ceremoni på Arlanda ska de hemkomna svenskarna hedras av kung Carl XVI Gustaf, statsminister Göran Persson, riksdagens talman Björn von Sydow samt av ärkebiskop K G Hammar.

När planet landade kraftigt försenat, klockan 02.54, hade de sex kistorna varit på väg från Phuket i över ett dygn i flygvapnets Herculesplan, som efter tre mellanlandningar för hem de första av många svenska katastrofoffer.

Under lång tid framöver kommer flera plan att landa i Sverige med döda efter katastrofen.

Kungen och statsministern håller ett intimt tal till de anhöriga. Ceremonin väntas pågå i femton minuter. Inga officiella tal kommer att hållas.

Den officiella siffran över döda svenskar, det vill säga sådana över vilka de thailändska myndigheterna utfärdat dödsattest, är fortfarande 52.

Däremot har antalet saknade personer minskat. När regeringen på eftermiddagen lämnade över listorna och handläggningen till Rikspolisstyrelsen var 702 svenskar bekräftat saknade. På måndagen var de 827. De som saknas men som det inte finns tillräcklig information om har minskat till 1 201 personer - måndagens siffra var 1 495. Totalt saknas nu alltså 1 903 personer.

Polisen ska utvärdera och gå igenom listorna och därefter ta ställning till om de ska offentliggöras. Presstalesmannen Ulf Göranzon säger att ett sådan beslut fattas tidigast på onsdag förmiddag.

Statsminister Göran Persson sade vid regeringens presskonferens att de sista skadade kommer hem på onsdagen och att två skadade valt att stanna i Thailand.

Det skulle betyda att i stort sett alla svenskar som fanns i Sydostasien när tsunamin sköljde in över badstränderna nu är tillbaka. Därmed har enligt Rikspolisstyrelsen över 14 000 personer den senaste veckan återvänt från katastrofområdet.

TT