– Pappa, jag är rädd

NYHETER

Vågen var för stark – Ragnar, 2, slets ur sin fars famn

De sista ord Ragnar, 2, sa innan hans slets ur sin pappas armar var:

–?Pappa, jag är rädd. Hjälp mig.

Nu vägrar det norsk-svenska paret lämna Thailand innan de hittat sin son.

Foto: HAN SKREK PÅ HJÄLP Ragnars pappa Anders Bang-Ericsson berättar för den amerikanska nyhetskanalen CNN att pojken var skräckslagen när vågen kom över dem. Nu har det gått elva dagar. Anders och mamma Lise har letat överallt men Ragnar står ej att finna. Föräldrarna vägrar att åka hem till Norge utan honom: ”Vi måste få veta vad som hänt med vår son.”

Ragnar, 2, var med sina föräldrar Anders Bang-­Ericsson och Lise Bang vid stranden Bang Niang i Khao Lak. Turistparadiset visade sig från sin ljusaste sida.

Lekte i poolen

–?Det var lugnt och skönt. Vi hade just avslutat frukosten. Ragnar ville bada i poolen så vi lekte och badade där, säger Anders BangEricsson till den norska tidningen Fremover.

Då slets idyllen sönder i det rytande inferno som lamslog en hel värld. Katastrofens följder är obeskrivbara. Sorgen den lämnar efter sig går inte att mäta. Bara i det enskilda fallet blir smärtan begriplig. Åtminstone nästan.

Insåg faran för sent

Ragnars svenskfödde pappa Anders och norska mamma Lise hörde rop om en stor våg. De slet med sig Ragnar och sprang upp för trapporna till andra våningen på hotellet där flera människor samlats. De trodde att de var i säkerhet. Flera fotograferade och kommenterade vågen. För sent insåg de faran.

–?Vågen träffade byggnaden med full kraft. Fönstret splittrades och vattnet rann in över oss. Jag bar Ragnar på armen. Vi spolades ut ur rummet, rätt genom betongväggen tillsammans med kylskåp, möbler, byggnadsmaterial, bilar och träd, säger Anders Bang-Ericsson till Fremover.

Spolades upp i ett träd

För den amerikanska nyhetskanalen CNN berättar han att Ragnar var skräckslagen och skrek:

–?Pappa, jag är rädd. Hjälp mig.

Men kraften i vågen var för stor. Ragnar slets bort från Anders som spolades upp i ett träd 800 meter bort. När vattnet drog sig tillbaka satt han fast sex meter över marken.

Lise Bang sveptes med 2,5 km av vattenmassorna. Hon hittades vid liv på en ­gummiplantage.

Båda klarade sig med småsår. De hittade varandra på ett sjukhus efter ett dygn. Ragnar är fortfarande borta.

Det har gått elva dagar. De har letat efter honom överallt och vägrar åka hem till Norge innan de hittat honom.

”Vi måste få veta”

De vägrar lämna honom i Thailand.

De har delat ut hundratals flygblad, pratat med internationella nyhetsbyråer som CNN och BBC, norska tidningar och thailändsk tv.

–?Vi åker hem till Narvik när vi är klara här. Vi vill inte i efterhand behöva tänka att vi kunde ha letat mer, säger Anders Bang-Ericsson.

Varken han eller Lise Bang känner någon ilska mot Thailand. Tvärtom är de tacksamma för all hjälp de fått. Nu väntar de bara på att få veta vad som hänt Ragnar.

–?Vi vill ha goda nyheter. Men om nyheterna är dåliga?? vi måste få veta vad som hänt med vår son, säger Anders Bang-Ericsson till CNN.

Olle Castelius, Rune Thomas Ege , [email protected]