Upprorsledaren: Lämna Sydkraft!

NYHETER

OSBY

Byn heter Kylen. Och här råder sedan tre veckor tillbaka just kyla.

Men också hetta. Ett brinnande raseri, ett eluppror Sverige aldrig tidigare skådat.

-Kalla det storsläggan, kalla det konsumentmakt - när vi är färdiga kommer Sydkraft inte att ha en enda elkund kvar, dundrar Sixten Svensson, 64, upprorsledare.

Kundrevolten startade häromkvällen hemma i Sixten och Barbro Svenssons utkylda kök i normalt så idylliska Kylen utanför Osby.

Byborna, liksom tusentals andra drabbade i hela Sydsverige, hade då levt utan ström i drygt två veckor. Burit vatten och ved. Legat på madrasser runt osande kaminer, kört till kommunala badhus för att duscha, tappat tempo i jobb och socialt liv.

- Och så lever vi fortfarande på tredje veckan - något slut på eländet är inte i sikte. Sydkraft har inga besked att ge.

- Så nu är det vi, fotfolket, dom enkla små konsumenterna, som ger vårt alldeles egna besked: Vi tackar för oss, vi lämnar Sydkraft!

Sixten Svensson fladdrar med parollerna i luften. Lämna Sydkraft nu! Skriv på!

Mötet samlade 200

Tanken med upproret är att kunderna ska säga upp sina elavtal med Sydkraft och köpa ström från andra leverantörer.

Nätavgiften berörs inte eftersom det är Sydkraft som äger ledningarna.

-Vårt första stormöte i Visseltofta samlade över 200 människor, fler gick inte att packa in i lokalen. Sedan dess har vi blivit helt nerringda, alla är ursinniga på Sydkrafts nonchalans, berättar Sixten Svensson.

-Det mest upprörande är att bolaget gjort miljardvins-ter genom åren och bara använt en bråkdel av pengarna till att gräva ner kablar och modernisera kraftnätet.

Darra månde direktörerna. Upprorsledare Svensson är inte att leka med.

Redan på 1600-talet härjade anfadern Peder Pedersen i Göingeskogarna och blev rikskändis när han stal Karl XI:s krigskassa på 50000 riksdaler.

Ett drama som Sixten Svensson, författare och teveproducent, just nu håller på att skriva en bok om.

- Men manuset sitter fast i datorn - strömmen gick lagom till sista kapitlet.

Läs mer:

Ebba von Essen