”Vi är inte överraskade av fel i listorna”

NYHETER

Rikspolisen tar på sig ansvar för dålig information

Rikspolisstyrelsens (RPS) överdirektör Ann-Marie Begler tar åt sig av kritiken mot de otillräkneliga listorna över saknade svenskar. Hon medger att informationen till kommunerna varit bristfällig.

Vissa kommuner har valt att över huvud taget inte använda polisens uppgifter.

På fredagen avslöjades direkta felaktigheter i de listor som RPS skickade ut till kommunerna med syftet att underlätta förberedelserna inför skolstarten på måndag. I bland annat Vänersborg, Vallentuna, Vimmerby och Nacka har personer som RPS uppgett som saknade inte alls varit saknade.

Förvirring rådde också över att RPS - medvetet uppger man på lördagen - distribuerat listor där samma namn och personnummer på saknade förekommer flera gånger. Metoden har det pedagogiska syftet att för kommunerna visa på vilka nätverk de saknade personerna har, berättar Linda Widmark på RPS informationsavdelning för TT.

Inte förstått

Men detta har man alls inte förstått i alla kommuner, och på lördagen erkänner Ann-Marie Begler att RPS brustit i informationen.

- Vi har uppenbarligen inte varit tillräckligt tydliga att berätta om dubbelbokföringarna eller listornas tillförlitlighet. För oss kommer det inte som en överraskning att det uppdagas fel när man jämför listorna med verkligheten, men jag har nu förstått att det överraskat andra, säger hon.

RPS har tidigare uppgett att informationen är kvalitetssäkrad, men det är inte detsamma som att polisen har kollat att den verkligen stämmer.

- Det är ett oerhört omfattande arbete och det har helt enkelt inte funnits tid till att exempelvis ringa upp anhöriga. Utrikesdepartementet har gjort en kvalitetssäkring, men de har en standard som inte är hållbar enligt våra krav, säger Ann-Marie Begler.

- Det vi har gjort är att föra in informationen i vårt system och köra den mot folkbokföringen för att få fram personnummer och adresser, längre har vi inte hunnit.

Listor dröjde

Det var i tisdags som RPS tog över ansvaret att samla och analysera information om alla saknade svenskar efter flodvågskatastrofen. Natten till fredagen var 637 namn klara, och senare under dagen skickades dessa ut till kommunerna. Men vissa kommuner fick inte listorna förrän sent på kvällen - vilket medförde konsekvenser:

Eskilstuna kommun bestämde att helt bortse från polisens lista.

- Den kommer inte att behandlas förrän på måndag, säger Eskilstuna kommuns talesman Sven-Erik Tillman till TT. Vi har samlat egna informationer om vilka kommuninvånare som saknas och har vidtagit de mått och steg som vi anser behövs.

Om listan hade kommit snabbare, tillägger Sven-Erik Tillman, hade den kanske kunnat vara till hjälp.

- Men med tanke på felen så fattade vi nog ett klokt beslut i fredags, säger han.

637 saknas

Linda Widmark kunde på lördagen inte svara på när RPS väljer att gå ut med en justerad lista. Enligt RPS är det fortfarande 637 svenskar som saknas - trots att det bevisligen inte stämmer.

- Vi får försöka vara något mer säkra på uppgifterna först. Samtidigt måste man inse att det kommer dröja mycket lång tid innan man kan säga sig vara helt säker.

Hon bedömer inte att RPS kommer att gå ut med nya siffror de närmaste dagarna.

Robert Triches/TT