Världens oväder

NYHETER

Jordskred, skogsbränder och översvämningar i andra länder - Sverige har klarat sig lindrigt undan

Foto: Hus störtade ned i floden Ett hus i Santa Clara i Utah, USA, faller ned i floden med samma namn. enligt tidningen The Salt Lake Tribune har kraftiga regn kombinerat med tövatten från bergen svämmat över flera floder i staten. Räddningstjänsten evakuerar nu människor vars hem är hotade av vattenmassorna.

Det är inte bara i Sverige som vädret är stormigt.

Hela världen tycks drabbad.

De senaste dagarna har eldstormar i Australien krävt nio människors liv, i Storbritannien har stormar dödat fem och i Kalifornien har minst tio personer dött i jordskred.

Foto: Skogsbränder Södra Australiens landsbygd härjas just nu av flera stora bränder. Nio personer och mer än 2 000 djur har dött i lågorna. Orsaken till bränderna är det extremt varma och torra vädret, och myndigheterna varnar för att det kan börja brinna på fler ställen i delstaterna Victoria och South Australia.

Det som nu drabbar Sverige är ingenting mot de jättekrafter som i natt svepte över Skottland, Nordirland och norra England.

I skotska Stornoway blåste krögaren Donald Martin, 44, iväg när han försökte laga sin stormhärjade pub. För BBC berättar han också att byns lärarinna bröt benet när hon - bokstavligen - flög längs byns huvudgata.

Hamnen översvämmad

I Norge har stormen, döpt till Inga, orsakat rekordhöga vattennivåer i städer längs västkusten. Hela hamnen i Sæbovik var i går översvämmad.

I Australien härjar omfattande markbränder i landets södra delar och minst nio människor rapporteras omkomna. Hundratals är skadade.

Tio döda i jordskred

I USA har jordskred krävt många dödsoffer. Tio personer har hittats i rasmassorna i La Conchita, Kalifornien.

Guvernör Arnold Schwarzenegger har deklarerat katastroftillstånd i Ventura County, skriver tidningen Ventura County Star.

Olle Castelius, Malin Hendriksen