Livsfarlig röjning i nytt oväder

NYHETER

100 000 fortfarande utan el efter stormen

Ett nytt oväder drog på onsdagskvällen in över Sverige och ställde till med problem i uppröjningen efter den förra stormen.

Fortfarande på onsdagen var närmare 100000 hushåll utan el samtidigt som vägar stängdes av, åar riskerade att svämma över och tågen tvingades stå stilla.

Foto: Sydkraft jobbar dygnet runt med röjningsarbetet och elledningarna - här invid väg 27.

SMHI varnade för mycket hårda vindbyar under onsdagskvällen i stora delar av Götaland och södra Svealand. På Västkusten var medelvinden under kvällen drygt 20 meter i sekunden och i vindbyarna upp mot 30 meter.

De hårda vindarna kan göra röjningsarbetet i skogarna livsfarligt och dessutom orsaka fler strömavbrott.

Vattenfall spådde flera dagars ytterligare strömlöshet, framför allt i Sjuhäradsbygden där runt 14000 av företagets kunder var utan el på onsdagen. Av Fortums kunder var cirka 9000 utan ström.

Brist på stolpar

Sydkraft, med drygt 75000 strömlösa kunder, varnade för brist på reparationsmaterial. Det kan handla om tiotusentals elstolpar och tusentals kilometer ledningar.

– Sådant finns inte på lager. Det tillverkas på kundorder, sade Roger Strandahl vid Sydkrafts koncerninformation till TT.

Sydkraft säger att tillräckliga resurser för att tillgodose reparationsbehoven inte finns inom Sveriges gränser.

– Vi vänder oss nu till leverantörer i hela Europa för att skaffa det material som behövs, säger Jan-Erik Olsson, informationschef vid Sydkraft Nät.

Företagets 4500 montörer ute på fältet började bli uttröttade och Sydkraft diskuterade att ta in personal från koncernens bolag i Tyskland. Samtidigt flög Herculesplan in reservelverk och grävare från Norrland till det stormdrabbade södra Sverige.

Vattennivån i Ätran var fortsatt kritiskt hög.

– Nu är vattnet vid kajkanten och det behövs inte mycket regn för att ån ska svämma över, sade Morgan Boman vid Falkenbergs räddningstjänst.

Höga flöden

Även i vattendragen Upperudsälven, Viskan, Nissan, Lagan och Bolmån varnades för höga flöden.

Både fast och mobil telefoni drabbades och runt 87000 hushåll i södra Sverige var utan telefonförbindelse. Enligt Telia skulle det dröja många dagar innan alla kunder fått tillbaka sina förbindelser.

Tågtrafiken på södra stambanan genom Småland var lamslagen och passagerare kördes med buss mellan Nässjö och nordskånska Hässleholm. Inte förrän på måndag rullar tågen igen, trodde Banverket.

Då kan också trafiken mellan Göteborg och Kalmar vara i gång, liksom den mellan Malmö och Göteborg. Men det är omöjligt att förutsäga vad de nya stormvindarna kan ställa till med, understryker Maud Larsen vid Banverket.

Vissa persontåg ställs in för att prioritera godstrafiken och minimera skadorna för industrin.

Strömlösa hushåll runt kärnkraftverket i Oskarshamn uppmanades att kontrollera reservbatterierna i de särskilda larm som ska utlösas i bostaden vid en kärnkraftsolycka.

Beredda att rycka ut

Ett antal polisbilar och helikoptrar var beredda att rycka ut till boende vid en eventuell olycka, rapporterade Sveriges Radio Kalmar.

Vägverket varnade för nerblåsta viltstängsel som gör att älgar och rådjur kan komma upp på vägen.

Men samtliga större vägar var öppna, däremot var 21 mindre vägavsnitt i södra Sverige avstängda på grund av nerfallna träd.

Fler artiklar:

Cecilia Klintö/TT , Esbjörn Sandin/TT Britt Ledberg/TT