Varför är svenska män så dåliga på att ragga?

NYHETER

Fråga: Hej Fredrik! Som utlandsfödd svenska har jag en fråga om svenska mäns beteende. Jag uppskattar svenska killar; de är vänliga, frigjorda och snygga. Jag har förstått att många gillar brunetter och utländska tjejer. Trots det är det väldigt svårt att få kontakt med dem, de är alldeles för passiva. Är ni svenska grabbar ofta så mot alla tjejer, el bara mot oss exotiska exemplar. Jag menar, de utländska killarna raggar o flörtar hejvilt. Det är på gott och ont men deras chans att få kontakt är ju större. Åker man utomlands, får man komplimanger och uppmärksamhet för varje steg man tar. Här glor killarna tills ögonen trillar ut men sen inget mer. På uteställena stöttar de mest upp bardisken (som om den skulle välta annars), och väntar på att tjejerna ska komma fram. När de väl lämnar den och öppnar mun, är de ofta för fulla och knappast roliga att prata med. Hur får man män att förstå att en del av oss inte vill ragga? Förstår de inte när vi signalerar intresse, att det är grönt att agera? Vi vill inte behöva bjuda ut oss, utan vill bli uppvaktade. Jag föredrar att mannen tar kontakt, ber om tel nr el en date. Varför är de så rädda, ingen har väl dött av att bli avvisad? I värsta fall får han ett nej, i bästa en underbar ny bekantskap. Är jag gammalmodig, om jag vill att en riktig man ska få mig att känna mig som en riktig kvinna?

Singelkillen svarar: Hej! Jag håller med dig. Svenska män är, i en internationell jämförelse, tämligen passiva på det här området. Oavsett om tjejerna är från Sverige eller något annat land. De flesta av oss är blyga, försiktiga och ganska fega tills vi fått i oss stora mängder alkohol. Då blir vi inte sällan tvärtom alltför burdusa och gåpåiga.

Jag skulle ändå vilja vända på ditt resonemang, som jag mycket riktigt tycker är gammalmodigt. Varför ska dejting- och kärleksmarknaden utgöra ett undantag i en värld där kvinnor och många män, med all rätt, förespråkar jämlikhet och könsrollernas död? Varför ska vi män alltid förväntas ta det första steget? Varför ska alltid vi vara de som måste samla mod, gå fram, prata, vara roliga (grymt viktigt), bjuda på drinkar, fråga efter telefonnummer osv? Gillar du inte killar som öppnar mun först när de har druckit sig aspackade så kan väl du öppna din mun innan de hinner bli det. Jag tycker personligen att det är snudd på oförskämt att prata om killar som är alltför passiva och som glor tills ögonen trillar ut och i samma vända klaga på dem för att de agerar när ni tjejer signalerar intresse. Något som ni tjejer för den delen ofta gör på ett sätt som är oerhört svårt för oss män att uppfatta. Ni tror att det räcker att slänga lite med håret för att mannen ska komma galopperande med en drink och en lista av samtalsämnen.

Du föredrar att mannen tar kontakt. Jag vet mängder av killar som föredrar att tjejen tar kontakt. Du undrar varför vi män är så rädda. Jag undrar varför ni kvinnor är så rädda. Du verkar vara en härlig tjej och har förmodligen inga problem att attrahera killar. Se då till att själv ragga upp dem som intresserar dig. Vänta inte på att de ska göra en framstöt. För killarna har lika stor rätt som du att förvänta sig att det andra könet ska ta det avgörande steget. Sen kanske du går på några smällar emellanåt, precis som vi män gör ibland. Men som du skriver: ingen har väl dött av att bli avvisad?

När du ändå är i gång kan du bjuda honom på några dyra drinkar också.