Lena vill gå i nya moderatskolan

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-09

Partiet startar sitt eget Fame Factory

Sökes: samhällsengagerade elever som vill gå i moderatskola.

Lena Roos, 34, nappade på erbjudandet.

- Det vore kul att bli kommunalpolitiker, säger hon.

VILL BÄNKA SIG Lena Roos, 34, är sugen på att engagera sig politiskt och har sökt till moderaternas nya praktikantutbildning. Själv brinner hon främst för vårdfrågor. "Min åttaåriga dotter har haft leukemi två gånger så jag har sett mycket av det som inte fungerar i vården", säger hon.

Moderaterna i Gävleborgs län har instiftat ett eget Fame Factory. I mars startar en praktikantutbildning för vanliga människor som är intresserade av politik. Via annonser söker de hugade elever.

- Vi letar efter folk som vill engagera sig i samhällsdebatten. Sedan kan de, om de vill, bli medlemmar i partiet och eventuellt få ett uppdrag. Men vi lovar ingenting, säger Lennart Nygren, partiombudsman i Gävleborgs län.

Man behöver inte rösta på m

Utbildningen är upplagd som en kortare kurs med föreläsningar.

- Vi ska föredra om arbete, företagande, skatter och utbildning. Och om hur det är att sitta i landstingsfullmäktige, kommunfullmäktige och riksdag, säger han.

Skolar ni dem i det moderata tänkandet?

- Nej, det gör vi inte! Tanken är att nå människor som inte ser de politiska partierna som en naturlig hemvist. Och det vi gör är att prata om ideologier, vad socialism, konservatism och liberalism är. Vi har alltså med även den biten, vad de olika partierna står för, säger Lennart Nygren.

Chans att se hur allt fungerar

Hittills har ett 20-tal personer nappat på idén. En av dem är Lena Roos, 34, från Bollnäs.

- Jag vet inte om jag sympatiserar med moderaterna, men det skulle vara intressant att ge sig in i politiken på hemmaplan. Det är en chans att se hur man jobbar inom kommunal- och landstingspolitiken, säger hon.

Hon brinner främst för vårdfrågorna.

- Jag har en 8-årig dotter som haft leukemi två gånger. Så jag har sett mycket av hur det fungerar och inte fungerar inom vården. Förhoppningsvis kan jag bidra med den insikten, säger hon.

Om hon blir antagen till kursen visar sig den 15 mars, då ansökningstiden går ut.

Sara Milstead