Nyheter

Jordskalv i Luleå

NYHETER

"Det kändes som om en stor bil brakat in i huset"

LULEÅ

Fem minuter i fyra på onsdagsmorgonen vaknade Luleåborna av att husen skakade. Billarm började tjuta runt om i staden och på en del håll hoppade böckerna ur bokhyllorna.

Jordskalvet var över på bara ett par sekunder och ställde, såvitt polisen och SOS Alarm vet, inte till med några olyckor eller skador.

- Det skakade till. Det kändes ungefär som om en stor bil brakat in i huset, säger Peder Nilsson, vakthavande befäl vid Luleåpolisen, till TT.

Han berättar att han fått många samtal från oroliga människor och att SOS Alarm blev fullständigt nedringt minuterna efter skalvet.

- Det måste ha drabbat ett rätt stort område, säger Peder Nilsson. Vi har fått rapporter från Persön cirka två mil norr om staden och från Antnäs en och en halv mil söderut. Och i Sunderby, en mil in åt landet, hade saker fallit ur hyllorna.

Kring tre på Richterskalan

Tidigt på onsdagsmorgonen fanns det ännu inga exakta uppgifter om skalvets styrka.

- Eftersom det kändes i ett så pass stort område skulle jag gissa på att det ligger på omkring tre på Richterskalan, säger Reynir Bödvarsson, föreståndare för Svenska nationella seismiska nätet i Uppsala som mäter skalvens styrka.

Det är inget stort skalv mätt med internationella mått, men för Sverige är det ganska kraftigt.

- Jag är inte alltför förvånad. Det kan gå många år emellan skalven men när de kommer är det ofta i det här området, säger Bödvarsson.

- Det finns en hel del seismisk aktivitet längs hela kusten vid Bottenhavet. Det andra området där det rör på sig då och då är kring Vänern.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter