Svenskar gripna i hemlig polisrazzia i Danmark

Publicerad:
Uppdaterad:

STOCKHOLM/KÖPENHAMN

Fyra svenska medborgare greps vid en omfattande polisräd i Ishöj sydväst om Köpenhamn i tisdags. Huvudmålet för tillslaget var en 38-årig svensk medborgare från Marocko som enligt danska medier är misstänkt för mordförsök i samband med ett terrordåd i sitt hemland.

Enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau är mannen bosatt i Malmö. Han ska ha skickats till Ishöj av marockanska affärsmän för att hämta ett parti mattor.

Margareta Linderoth, biträdande chef för svenska säkerhetspolisen, bekräftar på torsdagskvällen att mannen är svensk medborgare men vill inte ge några ytterligare kommentarer. Justitieminister Thomas Bodström låter hälsa att han är informerad men att han inte har något att säga, i alla fall inte för tillfället.

Under stort hemlighetsmakeri häktades 38-åringen i onsdags kväll i Köpenhamn. Förhandlingarna hölls bakom ''dubbelstängda dörrar'', vilket i Danmark betyder att inte ens anklagelserna mot mannen kommer att offentliggöras.

Polisen kan därför inte bekräfta att han har kopplingar till något slag av terrorverksamhet.

-Jag kan bara bekräfta att det handlar om ett utlämningsärende, sade chefkriminalinspektör Per Larsen till nyhetsbyrån Ritzau.

Sju personer greps

Enligt samstämmiga uppgifter greps sju personer då ett 30-tal polismän, inklusive personal från den danska antiterroriststyrkan ATS, i tisdags kväll slog till mot en lagerbyggnad på en gård i Ishöj. Tre av de sju hade då just anlänt med en hyrd mindre lastbil från Stockholmstrakten, där de bor. Fordonet tillhör Statoil i Järfälla.

Alla utom 38-åringen ska ha släppts efter identifiering och förhör, men några officiella uppgifter om detta fanns fortfarande inte torsdag kväll.

-Jo, jag har hört det men kan inte bekräfta den saken, svarade Margareta Linderoth, biträdande chef på svenska Säpo, på TT:s fråga.

Samarbete över gränserna

Säpo ska inför den danska polisaktionen ha samarbetat med sina kolleger på Politiets Efterretningstjeneste. Enligt tidningen BT ska svensk säkerhetspersonal ha skuggat den hyrda lastbilen genom Sverige, varpå danskarna hakade på när den kom över på den danska sidan av Öresund.

Men enligt Margareta Linderoth var operationen en heldansk affär.

-Jag kan bara säga att personerna som greps i Danmark är kända av oss. Men det handlar inte om något planerat terrordåd i Sverige, sade hon.

Inga kommentarer från regeringen

Svenska regeringen, som har informerats om saken, var på torsdagen lika förtegen.

Justitieminister Thomas Bodströms pressekreterare Linda Romanus bekräftade att information har lämnats från Köpenhamn men sade till TT:

-Jag kan inte säga något mer och Thomas Bodström kommer inte att säga något. Åtminstone inte i dag.

Sedan tidigare sitter den i Marocko födde danske medborgaren Omar Marouf dödsdömd i hemlandet för att ha varit medlem av den islamiska organisationen Salafia Jihadia samt för att ha deltagit i terroraktiviteter. En marockan som blir medborgare i ett annat land förlorar inte sitt medborgarskap.

Danmark utlämnar inte någon som riskerar dödsstraff.

Thomas Hamberg/TT

Publicerad: