En dödades i radhusbrand

NYHETER

Pojke lyckades hoppa från andra våningen

1 av 2 | Foto: anlagd brand En person och en hund dog när en radhuslänga brann ner i går morse i Viksjö utanför Stockholm. Släckningsarbetet pågick under större delen av söndagen. Branden misstänks vara anlagd.

När pojken hoppade från övervåningen var huset redan övertänt.

- Han skrek gång på gång: Min mamma är kvar där inne! säger en granne.

En person dog när en radhuslänga i Viksjö utanför Stockholm brann i går morse. Vem det är har polisen ännu inte kunnat fastställa.

Polisen misstänker att branden var anlagd.

Grannarna samlades utanför den sönderbrända radhuslängan i går kväll. Av de sex husen fanns inte mycket kvar. Plåttaket hade delvis smält av branden och låg som en matta över de nedrasade husen när brandkåren kom till platsen.

- De som var först på plats sa att de aldrig sett att en brand utvecklats så snabbt, säger brandmästare Lars Malmqvist.

Mordbrand

Det är fortfarande oklart var branden startade och vad som orsakat den. Händelsen är rubricerad som mordbrand efter att polisen hittat några bensindunkar intill huset som förstördes mest.

- Men det går fortfarande inte att säga om de har med branden att göra. De har tagits in för teknisk undersökning, säger Christina Sylten vid Stockholmspolisen.

Väckte grannar

Klockan var strax före fyra på morgonen när en 38- årig kvinna vaknade och såg att hennes balkong stå i lågor. Sovrummet fylldes snabbt med rök och fönsterrutorna började smälla in.

- Allt kom samtidigt. Det brann på balkongen, rutorna smällde in och hettan vällde in i sovrummet. Någon skrek högt. Jag och min sambo sprang ut och väckte grannar i huset bredvid, säger kvinnan.

De två intilliggande husen var redan övertända. Grannar som sprang till platsen såg pojken som bodde i det ena huset hoppa från övervåningen.

- Han öppnade omedelbart ytterdörren och familjens ena hund sprang ut. Hela huset stod i lågor. Pojken stod utanför och skrek gång på gång: Min mamma är kvar där inne, säger en granne som larmade polisen.

50 brandmän

- Jag väcktes av mina föräldrar och sprang ut. Det brann otroligt kraftig och allt gick så fort. jag tror att allt brann ner på bara en kvart, säger en pojke som bodde i ett av husen som brunnit ner.

Släckningen blev dramatisk och krävde 50 brandmän, som lyckades släcka branden vid åttatiden på morgonen. Även radhuslängan bredvid med fyra bostäder fattade eld och de boende evakuerades.

Lättare skador

Tretton personer fanns i den nu nedbrunna huslängan. Tre personer fördes till sjukhuset med lättare skador.

Den person som hittades död var i går ännu inte identifierad.

- Kroppen var så svårt bränd att det inte gick att se om det var man eller kvinna, säger Anders Jakobsson vid Norrortspolisen.

I dag påbörjar polisens tekniska undersökning av brandplatsen.

Mira Micic