House utan djup

Foto: Färglöst Faithless öser på men det har inte hänt mycket med de gamla låtarna sedan 90-talet då de slog igenom.
NYHETER

Dansmusik och hela kulturen kring dansmusik kommer från klubbarna, men brittiska Faithless är bandet som förvandlat den moderna danskulturen till arenarock.

Stora scener, stora ytor och stor publik känns som en absolut förutsättning för de raka, repetitiva elektroniska rytmer som dj:n och keyboardisten Sister Bliss gjort till Faithless varumärke.

"Ölhallshouse" har jag kallat det förut och det känns passande även här, mitt i den kyliga natten under en stjärnklar himmel framför Arvikafestivalens största scen.

Visst öser Faithless på med både livetrummor och percussion, visst blandar de sin väldigt europeiska house med acid jazz, hiphop och pop, men överdrivet svängiga var de sällan på 90-talet, när de slog igenom, och de gamla numren har inte direkt blivit rörligare med åren.

Imponerande ljusshow

Nog kan jag imponeras av ljusshowen och förmågan att tända massorna i hiten "God is a dj", men det är först i låtarna från nya albumet "No roots" - inte minst titellåten - som Faithless börjar engagera.

Med ett varmare, souligare, funkigare beat som lutar betydligt mer åt dub än åt trance hittar Maxi Jazz en ovanligt kul miljö för sin sång, en miljö som svänger djupare och mer.

Fortsätter de vidare åt det hållet kan det kanske bli något intressant av Faithless också, till slut.

Faithless

Håkan Steen