Plockar skräp från marken – i finkläder

avMalin Wigen

NYHETER

Paret Jacob och Gunborg Palme tröttnade på skräpet och införskaffade sig skräpplocktångrar. Numera plockar de skräp under sina promenader, klädda i finkläder, skriver Östermalmsnytt.

Foto: LINDA GREN/DIREKTPRESS
Här hjälps paret åt att plocka skräpet.

Jacob och Gunborg Palme bor på Östermalm i Stockholm. De har tröttnat på att folk skräpar ned och har tagit saken i egna händer – numera går de med varsin skräpplocktång när de är ute och går.

– Vi brukade gå promenader i skogen och tyckte att det var trist att alla trevliga promenadvägar som finns är nedsmutsade och att folk lagt sitt skräp där, säger Jacob och fortsätter:

– När vi såg en plocktång i ett skyltfönster köpte vi sådana och började använda dem. Vi började i skogen och parker men när vi plockat färdigt där så började vi plocka lite på gatorna i stan.

Nu har de sysslat med detta i tio års tid, de tycker dock inte att nedskräpningen blivit värre.

– Tvärtom, i och med att vi har tagit bort skräp så har det blivit bättre.

Vill få andra att göra en insats

De har dock insett att de inte kan göra arbetet ensamma. Enligt Jacob måste de få fler att engagera sig i att plocka skräp för annars kommer det inte gå att få bort allt i stadsdelen. Därför skrev de ett medborgarförslag tidigare i år där de föreslog att stadsdelsförvaltningen köper in plocktänger som kan lånas ut gratis till östermalmsbor. Och politikerna nappade på idén. Jacob har en idé om hur det hela ska se ut.

– Jag funderar på att man kan hänga sådana tångar på folks dörrar. Antingen så väljer man att ta tången och plocka skräp eller så lämnar man den till nästa dörr. På så sätt kan de cirkulera runt mellan alla lägenheter.

De har enbart fått beröm när de är ute på sina promenader.

– De som kommenterar tycker det är bra och positivt, det är ingen som varit negativ.