Brexit har blivit en fruktansvärd röra

Foto: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO
NYHETER

Brexit har utvecklats till en fruktansvärd röra, för att uttrycka det milt.

Theresa May har i Nordirland-gränsen ännu ett problem som ingen brydde sig om när Storbritannien röstade för att lämna EU.

Sett i backspegeln kan man undra om det var någon som tänkte överhuvudtaget innan de bestämde sig för att brexit var en jättebra idé.

Istället verkar känslorna ha dominerat totalt. Oron över invandringen och stark nationalism märkt av saknad efter det förlorade imperiet blandades med hat mot Bryssel inför omröstningen. Många slog ifrån sig varningssignaler om följder för ekonomin, för välståndet och risken för upplösning av det brittiska kungadömet.

Att en majoritet ville lämna råder det inga tvivel om men förstod de följderna av beslutet?

På punkt efter punkt har de praktiska svårigheterna med att lämna EU visat sig vara mycket större än vad brexit- anhängarna utmålade dem som.

Avlägset

Vad som skulle hända med gränsen mellan Irland och Nordirland sågs som ett avlägset och marginellt problem.
Nu kan det stjälpa Storbritanniens möjligheter till ett handelsavtal.

Mays regering har en lövtunn majoritet som är helt beroende av det lilla nordirländska partiet DUP. Ett unionistparti som i alla tider slagits för att Nordirland ska fortsätta tillhöra Storbritannien. I 30 år var man med och utkämpade ett lågintensivt inbördeskrig, the Troubles, för att förhindra att Nordirland förenades med Irland. Ett krig där över 3 000 människor miste livet.

DUP la in sitt veto i går när premiärminister May försökte lösa Irlandsproblematiken genom att lova EU att man skulle göra en separat lösning för Nordirland som inte innebär någon ny hård gräns mellan Irland och Nordirland.

Övertala

Nu ska May under några dagar försöka övertala DUP att ge upp vad partiet slagits för i årtionden, att Nordirland fullt ut ska vara en del av det brittiska kungadömet. Det lär inte bli lätt.

Lyckas hon inte lär DUP lämna regeringen och utlösa ännu ett nyval i Storbritannien. Det sista landet behöver i detta känsliga skede i brexitförhandlingarna.

Med tanke på hur illa det gick i nyvalet i somras är det inte säkert att May i så fall överlever som premiärminister. Redan spekuleras det varje dag i brittisk press om att Mays fall är nära.

För att undvika nyval måste May antingen lägga fram en annan lösning som är godtagbar för Irland (och därmed EU) eller ändra sig och förespråka en mjuk brexit där landet stannar kvar i den inre marknaden och tullunionen. Något som skulle göra hennes egna brexitanhängare tokiga.

Kräver undantag

Knappt hade det läckt ut att May var beredd att ge Nordirland en separatlösning som innebär att de i praktiken till viss del blir kvar inom EU förrän Skottlands nationalistledare Nicola Sturgeon krävde att även Skottland i så fall ska få ett undantag.

Om det låter rörigt så är det bara förnamnet.

Så till den grad att brexitmotståndare vädrar morgonluft. Förre premiärministern och labourledaren Tony Blair arbetar nu öppet för att få till en andra folkomröstning.

Hans huvudargument är att brexitanhängarna kom med uppenbart falska fakta i valrörelsen. Som att ett EU-utträde skulle innebära 350 miljoner pund extra varje vecka till den brittiska sjukvården.

– När fakta ändras tycker jag att folk ska få ändra åsikt, säger Blair i The Guardian. Nu blir det inga extra pengar till sjukvården. Istället leder EU-utträdet till lägre tillväxt och mindre pengar till sjukvården.

Andra omröstning

Många brexitmotståndare vill precis som Blair se en andra folkomröstning när ett nytt avtal mellan EU och Storbritannien ligger klart. I folkomröstningen i juni 2016 hade väljarna ingen aning om hur ett nytt avtal skulle se ut. De röstade med hjärtat i stället för med hjärnan.

Brexitanhängarna påstod ju att Storbritannien skulle få ett jättebra avtal eftersom landet är en så attraktiv handelspartner. I verkligheten har det visat sig omöjligt för britterna att både äta kakan och ha den kvar.

Fortfarande återstår mer än ett år tills utträdet ska vara fullbordat. Mycket kan hända fram till dessa.

Att brexit blir av i någon form är fortfarande det mest troliga. Men jag utesluter inte en andra folkomröstning.

Vad är Brexit? 00:37

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM