Al Franken avgår efter anklagelserna – kritiserar Trump

NYHETER

Den demokratiske senatorn Al Franken avgår efter anklagelserna om sexuella trakasserier.

I sitt avgångstal i senaten gick han till attack mot Donald Trump.

– Jag inser det ironiska i att jag lämnar samtidigt som en man, som på en inspelning har skrutit om sina sexuella trakasserier, sitter i Ovala rummet, säger Franken.

Flera kvinnor har anklagat den demokratiske Minnesotasenatorn för sexuella trakasserier och olika former av övergrepp. Efter att en sjunde kvinna trätt fram krävde ett stort antal tongivande partikamrater på onsdagen hans avgång.

Al Franken meddelade i ett tal i senaten på torsdagen att han lämnar sin post. Han började med att förklara att han välkomnar att kvinnor nu träder fram och berättar om övergrepp.

– Sedan kom samtalet att handla om mig. Det var en chock, säger han.

Senatorn gav president Donald Trump – och även sexbrottsanklagade Roy Moore – en känga.

– Jag inser det ironiska i att jag lämnar samtidigt som en man, som på en inspelning har skrutit om sina sexuella trakasserier, sitter i Ovala rummet. Och att en man som anklagas för upprepade övergrepp på unga kvinnor kandiderar till senaten med sitt partis fulla stöd, säger Al Franken.

”Mitt livs stora ära”

Franken, som hade en trotsig ton i talet, berättade att han ämnar avgå inom de kommande veckorna.

– En del av anklagelserna mot mig är helt enkelt inte sanna. Andra minns jag väldigt annorlunda, säger 66-åringen.

Han fortsatte med att förklara att han under sin tid i senaten i själva verket använt sin makt för att stå upp för kvinnor.

– Jag vet vem jag verkligen är. Jag vet i mitt hjärta att inget jag gjort som senator – inget – har dragit vanära över den här institutionen.

– Det har varit mitt livs stora ära att tjänstgöra i de förenta staternas senat.

Den före detta komikern darrade flera gånger på rösten under sitt tal.

– Det här är ingen lätt sak att göra. Men jag ger inte upp min röst. Jag kommer att fortsätta kämpa, säger han och avslutar:

– Med det herr president lämnar jag golvet.

Tillfällig ersättare

Frankens avgång öppnar för en politisk strid om hans stol i senaten.

Rent praktiskt väntas delstaten Minnesotas demokratiske guvernör Mark Dayton utse sin biträdande guvernör Tina Smith som tillfällig ersättare för Franken, uppger tre källor för Politicio.

Smith, som inte ska vara intresserad av en karriär i kongressen, skulle då fungera som brygga tills det att ett extraval 2018 gett en permanent ersättare för återstoden av Frankens mandatperiod, som sträcker sig till 2020.

Draget skulle ge Demokraterna I Minnesota möjlighet att enas och utse en brett förankrad kandidat. Partiet var splittrat under presidentvalskampanjen 2016, där många valde att stödja Bernie Sanders i stället för Hillary Clinton.

Samtidigt ser Republikanerna Al Frankens avgång som en oväntad chans att vinna ny mark i Minnesota.

– Republikanerna här kommer att fyllas med ny energi av chansen att ersätta Al Franken, säger Brian McClung, partiarbetare och medarbetare till den förre guvernören Tim Pawlenty, till Politico.

Fler uppger att de utsatts för sexuella kränkningar 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo

Al Franken