Terrorattacken i Stockholm

Bilderna från dagen vi aldrig glömmer

Av: 

Mattias Kling

Linus Werner

NYHETER

De flesta av oss kommer aldrig att glömma var vi var eller vad vi gjorde eftermiddagen den 7 april 2017. Samtidigt som terrorn slog till mot den svenska huvudstaden sände attacken chockvågor över ett helt land och berörde så många fler än de som befann sig på själva Drottninggatan.

Här är Aftonbladets fotografers bilder från en fredag vi aldrig kommer glömma.

Foto: Anna Tärnhuvud

Polisen får larm om att en lastbil kört på och skadat personer på Drottninggatan, mitt i centrala Stockholm klockan 14.53 den 7 april 2017. Aftonbladets fotograf Anna Tärnhuvud var kort därefter på platsen och tog den här bilden som utsågs till Årets bild i mars i år.

Iryna, 38, skadades under terrorattentatet. Hon räddades av flygvärdinnan Kristina Malmqvist, 31, till höger i bild, som såg till att hon bars i säkerhet. Aftonbladet träffade både Iryna och Kristina tillsammans på Drottninggatan tidigare i år. ”Hon är min ängel”, sa Iryna om Kristina då.

Foto: Urban Andersson

Läkaren Joakim Nordahl var en av de första på plats. Han sprang ner för att hjälpa skadade från sitt jobb på Cityakuten, som ligger i närheten av Drottninggatan.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Polisen var snabbt på plats efter Akilovs och lastbilens framfart längs shoppingstråket och försökte få bort människor från området. Polisen hyllades för sin insats och överöstes med kärlek och blommor de efterföljande dagarna.

Foto: Anna Tärnhuvud

Uppgifter om en explosion nere i tunnelbanan vid Centralen får folk att fly i panik. Samtidigt kommer obekräftade uppgifter om skottlossning på olika platser runt om i stan – och oron är stor över att det pågår flera koordinerade attacker.

Efter dådet var kollapsen ett faktum. Kollektivtrafiken till och från stan stängdes ner och tusentals människor stod strandade inne i city – samtidigt som telenätet låg nere. För många fanns det inget annat val än att gå hem, som här över Västerbron och på Götgatsbacken på Södermalm.

Foto: Lasse Allard

Aftonbladets fotograf Lasse Allard tar strax före 23 på kvällen en bild på terroristen Rakhmat Akilov efter att han gripits av polis och förs till häktet. Ingen annan tidning eller nyhetskanal lyckas få en bild på Akilov förutom dem som tidigare spridits av polisen.

Foto: Stefan Jerrevång

Sent på kvällen gick statsminister Stefan Löfven de tunga stegen från Rosenbad till avspärrningarna på Drottninggatan, ett par hundra meter från Åhléns. Under tystnad la han en bukett rosor på stenplattorna, för att hedra de som fallit offer för vansinnesdådet.

Foto: Peter Wixtröm

Under natten, efter att kriminaltekniker och poliser arbetat hela kvällen vid parfymavdelningen i Åhléns där lastbilen kraschade in bärgas den bort. Tungt beväpnad polis bevakar fortfarande platsen.

Foto: Pontus Orre

Vanligtvis är Stureplan full av firande människor en fredagnatt. Men klockan 02.03, inte ens tolv timmar efter attacken, är Stockholms nöjeshjärta tomt och öde.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrorattacken i Stockholm

LÄS VIDARE

Ebbas mamma: Hoppas jag klarar det

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattacken i Stockholm

Rakhmat Akilov